Måndag 14 juni 2021

Nordsverige

Viktoria Olofsson och Linda Näreaho, Kramfors kvinnojour, uppmärksammar FN:s Internationella dag mot våld mot kvinnor på Kramfors huvudbibliotek. Foto: SUSANNHE MELIN

Våld mot kvinnor uppmärksammas i dag

I dag uppmärksammar Kramfors kvinnojour FN:s Internationella dag mot våld mot kvinnor. Viktoria Olofsson och Linda Näreaho finns på huvudbiblioteket och informerar om det viktiga arbete som de ideella jourerna gör. Och hur utvecklingen går mot att jourer i landet tvingas lägga ner på grund av att kommun efter kommun drar in sitt stöd.

KRAMFORS · Published nov 25, 2019 at 14:15

Budskapet är att tillvarata jourernas arbetsmetoder som bygger på kunskap och räddar liv.

Riksorganisationen, Roks, konstaterar att fältet man verkar på har stöpts om på djupet. Samhället har rest barriärer mellan jourerna och kvinnor i behov av stöd. Det är inte längre kvinnan som själv avgör ifall hon ska bo på en ideell kvinnojour.

Det står en kader av tjänstemän mellan henne och hennes eget beslut att söka stöd och skydd och hon ses som en påse pengar som dels kostar och dels ska fördelas mellan aktörerna på en marknad. Dessa skyddade boenden kostar mer och leder till att färre kvinnor och barn får skydd. De som placeras på dessa boenden som upphandlats av kommunen upplever ofta fortsatt utsatthet:ensamhet, män som arbetar där, lås och larm-men inget innehåll likt det ideella jourerna kan erbjuda.

Skammen menar Rocks ligger på kommunerna som har ansvaret men inte tagit det och på staten som åser utan att ingripa. Våldet mot unga kvinnor fortsätter vara omfattande och ändå så blir tjejgrupper ifrågasatta och hindras från att samla tjejer på skolan och på fritidsgårdar, för att det anses diskriminerande.

Samtidigt har samhället öst pengar över området ”Mäns våld mot kvinnor”. Men pengar saknas till det konkreta skydds- och stödarbetet för våldsutsatta tjejer, kvinnor och barn.

Varför fortsätter våldet?

– Det tror jag beror på många olika faktorer. Hur samhället är utformat och olika prioriteringar. Jargongen är hårdare i skolan och tillgänglighet till pornografi inverkar på mäns och killars våld mot kvinnor. Det förändrar synen på hur det ska vara, säger Viktoria Olofsson.

Fler nyheter från Kramfors och Ångermanland

Kramfors satsar hårt på fler rökfria miljöer

KRAMFORS Den nya tobakslagen har gett fler rökfria utomhusmiljöer. Det tycker Kramfors kommun är viktigt och vill uppmärksamma. Därför läggs extra fokus på att delta i...
Nordsverige rekommenderar

Kvinna döms till livstid för mord utanför Ramsele

SOLLEFTEÅ En 47-årig kvinna i en by öster om Ramsele dömdes på måndagen till livstids fängelse av Ångermanlands tingsrätt. På nyårsafton högg hon ihjäl en 71-årig man i byn med...

Brist i detaljplan - huset rivs istället

MELLANSEL På Badhusvägen i Mellansel står tre hus, varav Örnsköldsviks kommun äger ett. Nu rivs huset. Detta då bostadsbyggnader inte finns med i detaljplanen. – Vill man göra...

Ny blombutik i Ullånger

ULLÅNGER Blomsterhuset i Nordingrå startar en blombutik i Ullånger. – Vi öppnar när vi är klara, bekräftar Annelie Melin.
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport