Måndag 14 oktober 2019

Nordsverige

Vädjar efter frivilliga språkledare

Bristen på ledare är ett problem bland studieförbunden i Kramfors kommun som erbjuder språkhjälp till nyanlända. Fler volontärer behövs för att lära ut vardagssvenska i väntan på uppehållstillstånd.

KRAMFORS · Published okt 1, 2019 at 08:18

Att lära sig språket är ett viktigt steg i att integreras i det nya landet och på orten. På kort tid har det kommit många nya asylsökande till Kramfors.

Bristen på språkledare gör att studieförbund tvingas säga nej till elever som vill ha mer undervisning.

– Man behöver inte vara jättehaj på grammatik, det räcker att kunna prata svenska och volontärerna bestämmer själva hur mycket de kan ställa upp, säger Eva Tånneryd, verksamhetsutvecklare på Nykterhetens Bildningsverksamhet.

Med fler ledare kunde grupperna bli mindre och mer pedagogiska.

Anna-Greta Viklund har varit volontär sedan flyktingströmmen 2015.

– Då hade jag slutat jobba och det kändes bra att försöka göra tillvaron lite trevligare och mer innehållsrik för nyanlända. Man får tillbaka mer än man kan ge. Bland det bästa jag gjort som pensionär, ler hon.

När orden inte räcker till används kroppsspråket, det är utmaningar och skratt och en del dråpligheter när ordens innebörd kan tolkas olika. Eleverna har ett enormt sug att lära sig behärska språket.

– Drömelever som aldrig får nog, de skulle kunna gå från morgon till kväll för att lära sig svenska. Och jag behöver knappast resa någonstans nu när man möter som många kulturer, Den som skulle vilja testa att vara ledare kan gå bredvid och känna sig för, tipsar Anna-Greta Viklund.

Genom studieförbundet får ledarna utbildning i olika metoder och gå på intressanta föreläsningar, om att vara kvinna i andra länder till exempel.

Ingenjören Alemayehu Badege kom från Etiopien till Sverige för ungefär ett år sedan. Väntar på uppehållstillstånd och stannar gärna i Kramfors.

– Jag vill jobba med CNC-teknik och har sökt jobb på Bearbetningscenter.

Det ger språkgruppen tillfälle att lära sig gesten-att hålla tummarna i hopp om att det går bra.

Ville hjälpa och inte stjälpa Arne

BREDBYN – Tanken var att hjälpa, inte att det skulle gå så här långt! Det säger Anders Skogman, Antero och Lena-Marie Alajärvi som var de som gjorde en orosanmälan på Arne...

Årets Muntergök 2019

NORDINGRÅ Bussföretagaren Tomas Byberg har utsetts till Årets Muntergök i Nordingrå. Vandringspriset får han för att ha lyft företaget till en makalös nivå samt medverkar till...

Stora neddragningar väntas

Länet Stora neddragningar måste göras på sjukhusen i länet. Detta för att klara budgeten. Det visar nu en sammanställning som tagits fram till Hälso och sjukvårdsnämnden. Än är...