Torsdag 2 juli 2020

Nordsverige

Vad ska hända med ditt kära djur när du dör?

För den som lever ensam på ålderns höst kan ett husdjur vara till stor glädje. Men vad händer med djuret om husse eller matte inte längre finns? Boel Berggren har tagit fasta på möjligheten att i Livsarkivet skriva hur hon tänker kring katten när hon dör.
– Det borde fler göra. Man måste ta sitt ansvar, annars är det djurplågeri, fastslår hon bestämt.

KRAMFORS · Published sep 6, 2019 at 06:15

Hemska och tråkiga historier har uppdagats där djuren lämnats ensamma och dött för att ägaren inte kunnat meddela att de har djur hemma.

– Min katt Brunis är skygg och springer iväg ner i källaren när någon kommer. Hur ska någon hitta honom då om jag ligger där uppe oförmögen att prata eller är död? säger Boel Berggren.

Hemma i Lunde finns även tre höns, lika många tuppar och kycklingar. Och Brunis då som är jättekelig och sover hon matte varje natt.

Beslutet är att Brunis ska avlivas när tiden är inne.

Det vet även veterinären Connie Regnersen som har sin klinik vägg i vägg med Höga Kusten Begravningsbyrå där Susanne Lodin hjälpt Boel med att fylla i uppgiften om att det finns djur i huset och hur de ska hanteras när matte inte längre finns.

Det händer att de hänvisar kunder till varandra när det finns djur med i bilden så ägaren i förväg kan planera och slippa oroa sig.

– Jag brukar påminna om att meddela anhöriga och skriva i livsarkivet att man har djur. Sätt upp skylt på dörren att ”här bor en katt som heter Elsa”. Katter går sällan in när andra är i huset, bra att tänka på för ambulanspersonal, räddningstjänst eller polis, erfar Susanne Lodin.

Connie Regnersen inflikar att de kan lika gärna röra sig om akvarier, fåglar eller höns i uthus som glömts bort.

Ditt djur ska enligt lag ha vatten, mat, skötsel och tillsyn minst två gånger per dag. Det är din skyldighet att se till så djuret får den omvårdnad det behöver, även när du själv, rent praktiskt inte kan ta hand om djuren.

Det är inte acceptabelt att lämna ett djur utan tillsyn, exempelvis i en lägenhet, inte ens ett dygn. Att bara se till så djuret får mat och vatten när du är på sjukhus duger inte. Djuret behöver även sällskap och annan skötsel.

Det finns fler orsaker förutom sjukhusvistelse som kan innebära att husse eller matte inte kan ta hand om djuret. Fängelse eller psykakuten är andra nödsituationer som kräver en lösning för djuret.

– Det är inte alla gånger det finns släktingar eller grannar som kan se till djuret. Jag skulle önska att det fanns ett socialt skyddsnät mellan människor, att man pratar med vänner och grannar och tog hand om varandra, utvecklar Connie Regnersen.

Från och med 2018 är det Länsstyrelserna och inte polisen som har huvudansvar för den praktiska delen när djur omhändertas. Där ingår transport till djurhem, försäljning och eventuell avlivning av djur beroende på skicket. Arbetsuppgifter som polisen tidigare ansvarade för.

– När djur är övergivna anses de utsatta för lidande. Om ägaren hamnat på sjukhus eller dött är det ofta anhöriga som får ta hand om problemet. Dödsboet äger djuret juridiskt och är ansvarigt. Djuret räknas som egendom men måste hanteras på särskilt sätt eftersom det är en levande varelse, förklarar länsveterinär Helén Löfblad.

Att i Livsarkivet notera djurets existens tycker hon är en bra förberedelse.

– Eller i alla fall ha en lapp i plånboken, det kan ju hända att folk får en stroke och då inte kan kommunicera. Det bästa är om myndigheterna slipper bli inblandade och vi bättre kan ägna oss åt djur som far illa på riktigt, inte i övrigt välmående djur som blivit övergivna på grund av sjukdom eller dödsfall.

Ny djurskyddslag

  • Med hänvisning till sekretessbestämmelser valde hemtjänsten att inget göra när katten Maja svalt ihjäl ensam i en lägenhet när matte hamnat på sjukhus. Ödet gjorde att lex Maja infördes. Från den 1 april 2019 stärktes djurskyddsförordningen. Det innebär att hälso- och sjukvårdspersonal samt socialtjänsten får bryta sekretessen vid vanvård av djur och anmäla det. Djurens Rätt som föreslog lagstiftningen efter Maja-incidenten hoppas att lagen ska bidra till att höja katters status.

Nya vårdutbildningar på folkhögskolor

Hola Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör och behandlingsassistent. Det är några av de utbildningar som nu startart på Hola folkhögskola. Örnsköldsviks folkhögskola kommer att...

Åter tillåtet att elda i Västernorrland

LÄNET Nu upphör eldningsförbudet i Västernorrland. Från klockan 16 den 2 juli är det åter fritt fram att elda som vanligt . Men länstyrelsen uppmanar till försiktighet.

Nu fraktas vindkraftverken på små vägar mot Västra

SOLLEFTEÅ Snart börjar bygget av de nya vindkraftverken vid Björkvattnet. Detta trots protester från åtminstone vissa närboende som anser att vindkraften både stör och förfular....

Peter blir nya kyrkoherden i Kramfors pastorat

KRAMFORS Peter Forsberg heter nye kyrkoherden i Kramfors pastorat efter Sven Alberius som slutar inom kort. Forsberg, 55 år, har varit verksam i Ådalen tidigare, närmare bestämt...
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport