Måndag 18 oktober 2021

Nordsverige

Mikael Wiklund, rektor Kommunal vuxenutbildning med SFI (Svenska för invandrare) och SUV (Särskild utbildning för vuxna). Totalt handlar det om 170 elever och en del av dem är redan vaccinerade. Foto: SUSANNHE MELIN

Vaccinationsviljan måste öka på SFI

Region Västernorrland erbjuder alla som läser Svenska för invandrare (SFI) i Kramfors vaccination på skoltid. Det ska ske tillsammans med utländsk vårdpersonal, som informerar på elevernas modersmål, om hur viktigt det är att alla vaccinerar sig. Syftet är att få upp vaccinationsgraden som är lägre på SFI än i samhället i övrigt.

KRAMFORS · Published sep 15, 2021 at 10:29

Önskemålet om en riktad informationsinsats kommer från vuxenutbildningens rektor Mikael Wiklund och Region Västernorrland var snabba att haka på.

– I och med att vi successivt ska återgå till ordinarie verksamhet igen blir det oroande att veta att en större grad människor inte är vaccinerade på plats i klassrummet, säger Mikael Wiklund.

Anledningarna till att folk struntar i coronavaccin kan vara rädsla och en oro för vad andra ska säga. Det handlar om att slå hål på myter, som att coronavaccin skulle påverka fertiliteten.

En del har med sig en misstro mot myndigheter i sina hemländer. Osanna rykten sprids. Att skapa tilltro är ett sätt att bemöta detta och att göra det så enkelt som möjligt för att kunna vaccinera sig:

– Regionen och Folkhälsomyndigheten har ett fantastiskt material som man redan har tagit fram men tydligen har det inte riktigt bitit på en del grupper- och så ser det ut i hela landet. Det är jättebra att eleverna ska kunna vaccinera sig på skoltid, men jag tror verkligen det behövs en riktad informationskampanj innan, på deras eget språk. Med människor som har en status som läkare eller sjuksköterska och jobbar i Sverige.

Erfarenheten är att fler kvinnor måste övertygas om att ta vaccinsprutan.

Vissa män vill förbjuda kvinnorna att vaccinera sig och påstår att det kan vara farligt och att de kan bli sterila. En känslig fråga men som vuxenutbildningen inte anser att man kan väja från då det handlar om samhällsnytta under en pandemi. Då måste viktigheten av att ta vaccinet inskärpas.

– De här eleverna vill inget hellre än att komma tillbaka till skolan, de trivs och tycker det är bra. Och insatsen är att vaccinera sig.

Fler nyheter från Kramfors och Ångermanland

Visionen om ett sjukhus blev bara ett luftslott

KRAMFORS Det blev ett rejält bakslag för visionen om att göra om Hammars gamla sjukhem till sjukhus. Ett bolag i fritt fall - så beskriver den nya styrelsen bolaget, som var...
Nordsverige rekommenderar
Sport