Torsdag 21 februari 2019

Nordsverige

Carina Karlsson delade ut Sparbanksstiftelsen Norrlands stipendium till Ahmad och Sara för deras ideella engagemang som gör skillnad. Kandidaterna väljs ut i samarbete med Idell Kulturallians i Västernorrland. Foto: PRESSBILD

Unga eldsjälar prisas

Ahmad Ahmadi och Sara prisades för ideellt engagemang vid kulturhelgen på Svanö. Båda är unga ensamkommande och som gjort avtryck i Kramfors kommun.

SVANÖ · Published dec 5, 2018 at 06:15

Sparbanksstiftelsen Norrlands stipendium syftar till att visa betydelsen av ungas engagemang i samhällsfrågor samt vikten av att våga gå från tanke till handling.

– Jag är fortfarande lite chockad. Det här kom som en stor överraskning, säger Ahmad märkbart tagen av händelsen.

Årets stipendiater bor i Västernorrland och kom till Sverige 2015 som ensamkommande flyktingar från Afghanistan. Med mod och hängivenhet sprider de kunskap om sina kulturella arv och gör värdefulla insatser för mänskliga rättigheter. Dessutom är de aktiva inom amatörteatern.

Saras hjärta klappar för kvinnors och barns rättigheter och studerar till journalist. Bland annat så föreläser hon på skolor och håller tal offentligt om solidaritet, jämlikhet och hederskultur.

– Det här är en dröm som går i uppfyllelse. Jag trodde inte alls jag skulle vara en av stipendiaterna och blev så överraskad när de läste upp mitt namn. Även så här efteråt blir jag fylld av energi när jag tänker på det, sprudlar Sara.

De delar en historia kantad av många svårigheter men har ändå förmågan att vara glädjespridare. En drivkraft utöver det vanliga fick Ahmad att ta sig ur sin besvärliga situation och brinner för att stötta andra som flytt från Afghanistan. Hur framtiden blir vet han inte, men försöker alltid vara positiv. Vid stora internationella fester har han lagat den traditionella maträtten Bolani och hanterar även hemlandets stränginstrument Damboora.

– Jag kommer att använda pengarna till att hjälpa flyktingungdomar som inte har mat och sover på gatorna. Tusen tack till alla människor i Sverige som hjälper till och ett särskilt tack till Kramfors, säger han.

Sara har gått från anonym till nationell kändis genom modet att våga berätta om sitt livsöde. Hon är en sann förebild för många ensamkommande tjejer och de som utsätts för hederskultur. På ett fantastiskt sätt har hon acklimatiserat sig i det svenska samhället och behärskar språket galant. Insatsen hon gör med tolkning är ovärderlig, på så vis kan andra som kämpar med språket delta i aktiviteter och lära sig svenska.

Utomhusmatlagning med helhetstänk

ARNÄSVALL Intresset för utelivet och inte minst uteplatsen och maten är på tydligen uppgång. – Vi ser att intresset vuxit ganska kraftigt de senaste fem åren, säger Anna...

Fler tidiga sommarjobb att söka

KRAMFORS Redan nu finns det många sommarjobb att söka i landet. Vanligast är jobb inom sjukvård och omsorg som står för hälften av alla lediga platser. I Västernorrland fanns 787...