Torsdag 23 maj 2019

Nordsverige

Tillsammans mot näthatet

Det handlar inte om att få andra att ändra åsikt. Det handlar om att våga och orka säga sin egen. Mia Dennert är grundaren av Facebookgruppen #jagärhär som tillsammans mobiliserar mot näthatet. Nyligen föreläste hon om civilkurage på biografen i Kramfors.

KRAMFORS · Published dec 6, 2018 at 11:15

Syftet med #jagärhär är att få fler ta plats i kommentarsfälten och börja säga emot de trådar som vi annars undviker.

- Samarbete är viktigare än någonsin i tider när demokrati och mänskliga rättigheter är ifrågasatta, understryker hon.

Visionen var tydlig från början att gå in i de allmänna utrymmena på Facebook, som till exempel i kommentarsfälten hos de etablerade medierna.

– Vi vill att de utrymmena ska vara hatfria och där har vi verkligen nått resultat.

Erfarenheten är att människor "gör som andra gör". Är tonen anständig från början i kommentarsfälet, följer andra med.

Men hatet har inte försvunnit, i stället har det koncentrerats till specifika grupper på Facebook och de kallade alternativa medier. Dessutom formuleras kommentaterna annorlunda i dag för att undvika bortrensning. I stället för att skriva svordomar, könsord eller något rasistiskt hittar man bara på. Rent av ljuger och sprider falska nyheter.

Sidorna drivs ofta av ett fåtal personer. Sedan är det många runt omkring som kanske inte förstår vad man läser som hänger på.

Ett källkritiskt tips är att ta reda på vem aktören är och titta om den det rapporteras om får komma till tals. Det behöver inte vara avancerat att nyansera bilden i diskussioner där gränserna för hur man kan uttrycka sig i det offentliga rummet.

När Henrik Schyffert blev påhoppad efter SVT-serien "Köttets lustar" där han tar hand om grisar svarade en gruppmedlem avdramatiserande i ett kommentarsfält: "man kan byta kanal". Gå in med en ödmjuk attityd och var öppen för att lyssna och möta den du pratar med.

Kramforsföredraget avslutades med exempel på civilkurage i publiken, tillfällen där man utsatt sig för obehag. Men ändå gjort det.

Ministern nöjd med länet

SOLLEFTEÅ Det är bra med ett samarbete över blockgränserna. Även om man måste kompromissa och inte får igenom all sig poltik. Det anser landsbygdsminister Jennie Nilsson som...