Torsdag 23 maj 2019

Nordsverige

Ann-Marlene och Jack Kindgren hann knappt öppna godisbutiken i Kramfors innan det blev inbrott. En av två gärningsmän har gripits. Foto: SUSANNHE MELIN

Svårt och dyrt att skydda sig mot inbrott

På kort tid har centrala Kramfors drabbats av flera inbrott. Godishörnan hann knappt premiäröppna innan tjuvar tog sig in i butiken. Förövarna är unga och en pojke kunde gripas direkt. Inbrott kan bli både traumatiskt och dyrt med självrisker på uppemot 30 000 kronor.

KRAMFORS · Published nov 29, 2018 at 06:15

Förbipasserande larmade polisen om pågående inbrott i nyöppnade Godishörnan vid torget i Kramfors. Polisen var snabbt på plats och kunde gripa en 15-årig pojke misstänkt för inbrottet. Men de var två personer och en är ännu på fri fot.

– Tråkigt när de är så unga. Har de en gång börjat fortsätter de nog på den kriminella banan. De tänker inte alls på konsekvenserna, suckar butiksägaren Jack Kindgren.

Ett inbrott gjort på ren impuls tror han som inte hunnit ordna med nödvändiga försäkringar men ändå lovats ersättning för den krossade dörrutan. De stulna godiskartongerna och läskedrycken fick han tillbaka direkt och kassaapparaten var tom på kontanter.

I samma veva gjordes inbrott på studieförbundet NBV:s kontor, Järnvägskiosken och utanför Dynäs Måleri slogs en bilruta sönder. Polisen har säkrat vissa spår och mycket tyder på att det främst handlar om ungdomar på glid, ”som gör allt annat än att sitta hemma”, enligt förundersökningsledaren Erik Bylund. Ofta finns det annan problematik i botten som narkotikaberoende. De stjäl saker värda 10 000 kronor men få bara en tusenlapp för stöldgodset och måste ligga i för att få ihop till dagsdosen.

Polisen tycker sig ha bra koll på Kramfors kriminella element som de brukar kallas. Det finns vissa skillnader i hanteringen av unga som begår brott jämfört med vuxna. En av de viktigaste är att det är socialnämnden i kommunen som bär ansvaret för den unga kriminella och inte rättsväsendet.

Reglerna bygger på tanken att barn och ungdomar inte har de kunskaper om vad som är rätt och fel som vuxna förutsätts ha. Socialtjänstlagen säger att man ska så långt som möjligt arbeta utifrån frivilliga insatser. Rättsväsendet ska ta ställning till om ett brott har begåtts eller inte.

I Sverige får man bara döma en person under 18 år till fängelse om den ungas brott är såpass allvarligt att ungdomspåföljderna i socialtjänstlagen inte räcker till.

Hur kan inbrott förebyggas?

– Det är svårt och dyrt men visat sig framgångsrikt med bra belysning och kameror i butiken, för identifieringens skull. Men då måste det vara bra kameror och ingen billig webbkamera. Det gäller att försvåra för tjuvar att ta sig in. Galler och grindar kan också vara effektiva. Det ska inte vara värt att börja bryta sig in, utan vara för mycket jobb för vad jag kommer att tjäna, säger Erik Bylund.

Den som blir angripen eller får sin egedom angripen har långtgående rätt att försvara sig. Men det ska vara försvarligt våld i proportion till brottet.

Rättegångsbalken ger rätt till så kallat envarsgripande och innebär att en privatperson har rätt att gripa någon som begår brott om fängelse finns i straffskalan. Exempelvis ingår snatteri så det behöver inte vara ett grovt brott.

Gärningsmannen måste dock tas på bar gärning eller på flyende fot inom närstående tid.

Ministern nöjd med länet

SOLLEFTEÅ Det är bra med ett samarbete över blockgränserna. Även om man måste kompromissa och inte får igenom all sig poltik. Det anser landsbygdsminister Jennie Nilsson som...