Onsdag 3 juni 2020

Nordsverige

Gänget som kämpar för att det blir en motorgård på Vallen med handledare på plats, mestadels ideellt arbetande. Det hänger på finansieringen och man söker pengar från olika fonder. Per-Erik Eriksson, Magdalena Boman, Isaac Palm Hermansson och Sofia Wolfenstein Foto: SUSANNHE MELIN

Stenhårt jobb för en egen motorgård på Vallen

Parkeringsplatser är ofta samlingsplatser för många unga med motorintresse. Det har i vissa fall inneburit konflikter med butiker och privatpersoner. Nu jobbar Höga kusten motorvecka hårt med att skapa en egen motorgård i fordonsprogrammets gamla lokaler på Vallen i Kramfors.

KRAMFORS · Published feb 18, 2020 at 11:15

I Kramfors har antalet A-traktorer fullkomligen exploderat på senare år.

– Det här är någonting vi inte räknat med och som tydliggör behovet av en lokal. Det här är fina ungdomar som vill utöva sitt intresse, precis som hockeykillar eller tjejerna som rider. Egentligen är det en självklarhet som realiseras först nu, säger motorveckans general Per-Erik Eriksson.

Motorveckan kom till i mångt och mycket för att få fart på rekryteringen då medelåldern är tämligen hög i motorklubbarna som finns. Erfarenheten är att man ofta håller fast vid ett motorintresse. Förhoppningen är att ungdomar ska hitta en väg in i någon av motorklubbarna.

– Ska man bedriva ungdomsverksamhet för den här speciella målgruppen måste lokalen vara anpassad. Tanken är att implementera ungdomarna i föreningslivet. Vi vill att de ska kunna organisera en egen Epa-träff som motorveckan är bakom och stöttar, fortsätter han.

Framför sig ser han unga i Kramfors som blir först med att skapa ett event som är stöttat och tillåtet istället för oorganiserade bilträffar.

Lokalerna på Vallen är idealiska för en motorgård, ytorna är stora och det finns en del utrustning kvar, som billyftar. Men byggnaden behöver göras funktionell för att både kunna jobba med bilarna och att umgås.

Magdalena Boman och Isaac Hermansson går andra året på fordonsprogrammet. En motorgård vore toppen tycker de. ”Så man slipper bli ivägskickad och åka flera varv och ändå inte få vara i fred”. Folkraceföraren Sofia Wolfstein jobbar för Ung Företagsamhet och vars driftighet betyder mycket för kommande motorvecka och den planerade motorgården.

Verksamheten ska bygga på medlemsskap, bestämda regler och handledare på plats. Föreningen jobbar brett med finansieringen som projektet står och faller med. Det finns redan en överenskommelse med Kramfast hur ett hyreskontrakt skulle kunna se ut.

En konstnärlig rastplats i Nordingrå återställd

NORDINGRÅ Efter en omfattande restaurering har Anders Åbergs konstverk återinstallerats vid den natursköna rastplatsen i Järestakorsningen.

Susanne Öberg på ny post

BOLLSTABRUK Från regionchef för Lantbrukarnas riksförbund till ordförande för distriktsidrottsförbundet RF-Sisu Västernorrland för Susanne Öberg. Där blir hon första kvinnan som...

VIDEO: "Inga tecken på ökning, snarare minskning"

Länet I dag onsdag höll Region Västernorrland en pressträff om bland annat smittoläget, rehabilitering efter covid-19, provtagning och sommarplanering.

Nyinflyttad gillar utegym

KRAMFORS Snowboard, skateboard och gymmet. Så håller sig George Ibrahim i gång. Nyinflyttad i Kramfors och har redan förälskat sig i Hälsans Stig där utegymmet fångat hans...