Söndag 31 maj 2020

Nordsverige

Sommarutställning på Galleri Ängerö

I över 30 år har Galleri Ängerö i Kramfors haft välbesökta sommarutställningar och längre än så har ägaren Ragnar Forsberg ägnat sig åt konst.
Han var personlig vän med ett par av de stora Nordingråkonstnärerna, Johan Lundgren och Thage Nordholm. Just verk av Johan och Thage får stor plats på årets utställning, med vernissage den 21 juli.

Kramfors · Published jul 21, 2019 at 11:15

Konstintresset föddes redan när Ragnar var lite grabb.

– Jag började tidigt att teckna och måla och besökte konstutställningar när tillfälle gavs, berättar han.

I slutet av 70-talet startade han sin ramverkstad.

– Men jag arbetade som verktygsmakare inom metall i tio år innan jag startade eget 1979. Då var det ingen tvekan om vad jag skulle syssla med.

De första åren tillverkade han ramarna själv i sitt snickeri, men kundkretsen blev så stor att Ragnar fick övergå till att köpa ramvirke från ramfabriker för att klara efterfrågan.

– I slutet på 70-talet och en bit in på 80-talet var det för det mesta oljemålningar som gällde. Sedan tog akvarellerna över mer och mer, så med tiden har jag fått skära en hel del glas.

Ungefär samtidigt som han blev sin egen fick han bra kontakt med bland andra Thage Nordholm, Nils-Gunnar Johansson och Johan Lundgren - alla tre stora Nordingråkonstnärer - och fick förtroende att rama och sälja flera av deras verk.

– Relationerna mellan mig, Johan och Thage blev mycket vänskapliga. Jag ramade verk till många utställningar som de här tre konstnärerna hade tills dom gick ur tiden. Jag byggde även Thages ateljé i Nordingrå på sommaren 1981. Tyvärr, gick både Thage och Johan ur tiden alldeles för tidigt, när de fortfarande stod på stopp.

Johan dog 1989 och Thage året därpå.

Sommaren när Ragnar byggde Thages ateljé fick han på nära håll se hur Thage arbetade fram sina fantastiska Nordingråmotiv.

– Han var en mästare på akvarell. Hans alster var också otroligt eftersökta. Jag fick gömma en del av dem ett tag för att ha en chans att njuta lite av dem själv innan de fick andra ägare, säger Ragnar och fortsätter:

– Thage skildrade naturen, Johan det gamla jordbrukslivet. De kompletterade varandra mycket bra och var dessutom de allra bästa vänner.

En gång i tiden var Ragnar Forsberg den förste galleristen som visade sångerskan Siw Malmqvists tavlor.

– Jag har ställt ut tavlor av flera artister genom åren.

Och i år blir det en ny sommarutställning. Den 21 juli är det vernissage med tavlor av Thage Nordholm, Johan Lundgren och Ivan Bergdahl. Den sistnämnde en härnösandskonstnär, som i likhet med Thage och Johan också tolkat Nordingrå.

– Sedan blir det en kortvägg med mina egna akvareller, plus att jag ställer ut en del av min samling av serietidningar och annat från 50–talet.

Erik Daniels vandringsled genom djupa skogar

NORA Tack vare ideella insatser från Nora hembygdsförening och stöd från Skogsstyrelsen har Erik Daniels led kunnat fulländas. Leden binder samman de kojor den säregne...

"Nu har vi nått toppen på epidemin"

LÄNET Antalet dödsfall av corona ökar nu i Västernorrland. Nu har dödssiffran stigit till 84 personer men enligt smittskyddsläkrare Hans Boman har vi troligen nu nått toppen på...

Krambo efterskänker butikernas lokalhyra

KRAMFORS Utbrottet av covid-19 har slagit hårt mot flera svenska branscher. En stor kostnadspost är den hyra som många hyresgäster nu har svårt att betala. Därför efterskänker...

Skadegörelsen fortsätter i Kramfors

KRAMFORS Vågen av skadegörelse och busliv fortsätter i Kramfors. Senast i raden är Gallerian Christoffer där en ruta i entrédörren krossats. – Vi har inget att jobba vidare på...