Söndag 16 juni 2019

Nordsverige

Gunilla och Thord Karlsson skiner i kapp med solen på himlen och den flotta dörren till jordgubbslandet i Gallsäter. Foto: SUSANNHE MELIN

Solen lyser alltid hos Karlssons i Gallsäter

I alla tider har det varit viktigt hur man välkomnar gäster. En del i gästvänligheten ligger i att ha en vacker ytterdörr. Karlssons i Gallsäter tänkte ett steg längre och försåg jordgubbslandet med en tjusig pardörr i himmelsblått.

GALLSÄTER · Published sep 20, 2018 at 15:00

Den solformade utsmyckningen på dörren livar upp de mest surmulna dagar.

– Solen skiner alltid i Gallsäter. Bra i fjol när det mest regnade, skojar Thord Karlsson.

Dörren hittades på logen och blev med en himmelsblå nyans ur Thords digra färglager som ny. Antagligen har den suttit på huvudbyggnaden som varit Gunillas föräldrahem. Man tager vad man haver enligt Casa Wargs kloka devis som paret anammar. Den gula färgen hade använts till att bättra på gräsklipparen.

Trädgårdsfinessen gör att de slipper trassla in både sig själva och jordgubbsplantorna i bärnätet.

– Bara att öppna dörren och gå in och plocka, fortsätter Thord gladlynt.

Pensionärstillvaron uppskattas efter många års förvärvsarbete, Gunilla inom barnomsorgen och maken som byggt kyrkorglar. Mer tid till huset och den grönskande tomten med en pittoresk träbro över ån.

– Förr fanns det svanar här som var dåtidens attraktion i Gallsäter, berättar Gunilla entusiastiskt.

I dag kan de följa bäverns bravader i det porlande vattendraget, djurrikets byggmästare. Rena rama naturrutan. Alldeles utanför fönstret.

Vill bygga bredbandsbullerbyar

SOLLEFTEÅ Nu vill det kommunala bostadsbolaget Solatum i Sollefteå satsa på moderna attraktiva bostäder för de som bor på landet. Detta i projektet Bredbandsbullerbyar. Bland...