Söndag 9 augusti 2020

Nordsverige

Släpper inte kyrkouppdragen

Centerpolitikern Hans Hedlunds grova rattfylleri har utlöst aktiviteter hos flera politiska organisationer i Kramfors.Han kommer nu att avsluta nästan samtliga politiska engagemang.
– Jag lämnar alla offentliga uppdrag utom de kyrkliga, säger han till Nordsverige.

KRAMFORS · Published sep 21, 2019 at 06:15

Det betyder att han vill ha kvar uppdraget som kyrkorådets ordförande i det nya pastoratet.

Det vill däremot inte hans parti. 

Det stod klart vid ett möte centerkretsen har haft  där Hedlunds politiska framtid avhandlades.

Vid en omröstning tyckte en majoritet att han skulle avsäga sig de kommunala uppdragen i Kramfors.

Medlemmarna ansåg det också önskvärt att han avsade sig uppdragen inom pastoratet även om han inte representerar centerpartiet där.  

– Han är ju centerpartist, men i kyrkorådet representerar Hedlund inte centerpartiet.

–  Istället är det den opolitiska listan Höga Kustens Församlingars Väl (HKFV) som Hedlund representerar där, förklarar centerkretsens ordförande Birgitta Widerberg hur det hänger ihop.

HKFV är en konstellation med ledamöter från de olika församlingarna i Höga kusten och som funnits innan den nya kyrkliga organisationen tillkom.

– Eftersom Hedlund och ytterligare några centermedlemmar ville vara kvar på den listan så blev det så, berättar Birgitta.

– Vi kan inte tvinga honom att lämna kyrkorådet eftersom han är på en annan lista, men vi har i alla fall uttryckt vår åsikt att han ska lämna även de kyrkliga uppdragen, säger hon.

– Hur det blir med hans fortsatta engagemang i politiken återstår att se, men efter en lyckad behandling kan han komma tillbaka, fortsätter hon och håller en dörr öppen.

Kramfors  arbetarkommun har också haft frågan uppe och där handlade det bland annat om vem som skulle föreslås på posten om det blir ett nyval

Även om de flesta verkar vara inne på att det bästa vore om Hedlund lämnade även sina kyrkliga uppdrag finns det visst stöd för ett fortsatt engagemang.  

– Det han gjorde var inte bra, men han har fortsatt mitt fulla förtroende. Hedlund går nu på behandling och jag önskar honom all framgång, säger kyrkoherde Sven Alberius, som är högste tjänsteman i pastoratet.

Nästa kyrkofullmäktigesammanträde är satt till november.

Då kommer turerna troligen att diskuteras ytterligare just rörande förtroendet för Hans Hedlund och dennes kyrkliga uppdrag.

Rattfylla

  • En nykterhetskontroll gjorde att centerpolitikern Hans Hedlund är misstänkt för grovt rattfylleri.
  • Nykterhetskontrollen visade att han kört med 2,08 promille medan gränsen för grovt rattfylleri ligger på 1,0 promille.
  • Med anledning av det inträffade avslutar Hans Hedlund därför bland annat sitt uppdrag som nämndeman i Region Västernorrland.
  • I kommunfullmäktige i Kramfors har Hans Hedlund suttit som gruppledare, men en majoritet av majoritet av centerkretsen vill att han avsäger sig de kommunala uppdragen.

2,08

promille hade Hans Hedlund när nykterhetskontrollen gjordes.

Trygghetsboende närmare en lösning

Nordingrå Görel Thurdin skulle vid 78 års ålder kunna ta det väldigt lugnt tillsammans med maken Ernst i idylliska Bönhamn efter en mycket framgångsrik karriär inom det...

Snart möjligt flyga igen

KRAMFORS Den 10 augusti kör flygtrafiken igång på Höga Kusten Airport igen. Efterlängtat inte minst bland lokala företagare som behöver åka till Stockholm. – Vi kör en tur om...
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport