Måndag 19 augusti 2019

Nordsverige

Skrev bok om kvinnors lidande

Marielle Yrjas i Nyland hade börjat skriva på en bok om sig själv, sin mor och sin mormor, när hon drabbades av djup depression och bara ville försvinna. Idag mår hon bra men insikterna som sjukdomen gav henne, och nyfikenheten på tidigare generationers lidanden, fick henne att förverkliga bokprojektet.

NYLAND · Published okt 28, 2018 at 06:15

Det var när Marielle var gravid med sonen Julius – som är tre år idag –  som helvetet bröt ut.

– Jag tappade livslusten och tillvaron rasade samman, säger hon.

Hon hade misstänkt att något inte stod rätt till med henne redan tidigare – ”jag kunde vara väldigt arg på Toni, utan anledning, och känna mig labil” – men nu kändes det som hon föll ned i ett svart, bottenlöst hål.

Stressen bara växte

– Den avgörande faktorn var nog den stress som bara växte i mig. Det fanns stunder då jag inte ville leva och jag är enormt tacksam för den snabba vård jag fick på Kramfors hälsocentral. Annars vet jag inte hur det slutat…

Marielle fick komma till läkare och terapeut och efter en tid fick hon diagnosen bipolär.

– Det var en lättnad. I och med det fick jag medicin. Medicinen jag måste äta livet ut men den har tagit bort alla mörka tankar och idag mår jag så bra som jag v i l l må, förklarar Marielle Yrjas.

Hennes egen resa, och det hon haft i tankarna under flera år – att berätta om sitt, sin mammas och sin mormors liv –, ledde till att hon förverkligade målet om att skriva en bok.

Skrivandet var inget nytt för henne.

– Jag har skrivit olika historier så länge jag kan minnas och skrev ”Hunden som gillade mjölk” redan när jag var sju år, ler hon.

”Tre generationer krigarkvinnor” år utgiven på förlaget Siljans Måsar och fanns med på den stora bokmässan i Göteborg i september.

Det är en lika intressant som uppslitande berättelse som hon har skrivit, om hur hon, hennes mamma och mormor gått igenom svåra processer och tunga händelser och hur det format dem.

– Det har handlat om både psykisk ohälsa, att bli sviken, fattigdom, alkoholmissbruk och till och med krig. Min mormor växte upp i Oslo under andra världskriget då tyskarna ockuperade Norge och min mamma levde med en alkoholist, min pappa, som till sist blev hemlös, berättar Marielle Yrjas innan hon fortsätter.

– Det är så mycket som vi harr fått gå igenom var för sig men samtidigt har vi överlevt och gått starka ur allting. Det är den känslan, den styrkan som är det viktigaste budskapet i boken. Hur vår kvinnliga urkraft hjälpt oss vidare, säger Marielle.

Hon säger att hon även hoppas att boken ska kunna vara till hjälp för andra som befinner sig i liknande situationer eller just upplevt någonting svårt.

– Allt är inte alltid som det verkar på ytan. Ingen såg på mig hur dåligt jag mådde, det var bara en fasad som syntes, konstaterar hon och fortsätter.

–  Eländet inombords var bara mitt, säger Marielle som driver ett behandlingshem för unga kvinnor i Nyland – Yrjas Regnbågsgård – tillsammans med sin mor och syster.

– När tjejerna som är hos oss brukar säga, ”Du fattar inte hur jag mår”, brukar jag numera förklara att jag också gått igenom en mardröm. Det gör att vi kommer varandra närmare.

En närhet som byggs av såväl förståelse för varandras upplevelser och kanske framförallt i hög grad av vetskapen av att det man genomgår står man inte helt ensam i, utan det finns både de som vandrat genom samma snåriga stig såväl som hittat ut.

Hon fortsätter:

– Jag önskar att jag aldrig hade behövt drabbas som jag gjorde, men nu när det ändå är så är jag tacksam för den förståelse och kunskap som det gett mig, säger Marielle.

Hennes mormor fick inte uppleva att boken blev klar.

Hon dog för något år sedan.

Men Marielle är väldigt glad över att hon hann få med hennes egna ord om sitt liv.

– Och jag vet att hon var stolt över att boken skulle bli av. Det värmer mitt hjärta att tänka på det, säger Marielle.

Marielle Yrjas i Nyland har släppt sin första bok, ”Tre generationer krigarkvinnor”. Foto: OLOF WIGREN

Jag tappade livslusten och tillvaron rasade samman.

Personligt

Namn: Marielle Yrjas.

Ålder: 32 år.

Bor: Hus i Nyland.

Familj: Sambon Toni (sedan 18 år), barnen Bianca, nio år, och Julius, tre år. 

Äter helst: Sushi.

Ser helst: Dokumentärer på TV4 Fakta. 

Lyssnar helst på: Avslappnande musik.

Motto: Vill man så kan man, det gäller bara att hitta sin väg.

Det har jag gjort tio år: Släppt en andra bok (familjebok) med fokus på psykisk ohälsa. Jag har även utvecklat de verksamheter jag äger och driver.

Aktuell med: Boken ”Tre generationer krigarkvinnor”.

Citat: "Mormor var stolt över att boken skulle bli av. Det värmer mitt hjärta att tänka på det".

3

generationer kvinnor och deras lidande sammanfattas i boken.

Oseriösa sotarföretag luras med avskaffad lag

Örnsköldsvik Sotningsdistriktet i Umeå har tidigare gått ut med en varning för oseriösa sotare och nu varnar även Sundsvall. Örnsköldsvik har tidigare haft samma problem.

Skogsdag drog besökare

JUNSELE En framgångsrik och mycket populär dag. Så kan skogsdagen i lördags på Junsele djurpark beskrivas med sina omkring 3 000 besökare.

Kornet Acanthus kom tillbaka till Norrland efter 110 år i USA

Dorotea Hört talas om det norrländska matkornet Acanthus? Inte? Kornet odlades av Jonas Gustafsson och hans hustru Brita Greta vid gården Bergvattnet i Dorotea. Hamnade av en...