Måndag 17 februari 2020

Nordsverige

Skogs-Hilda bakar småkakor inför en busslast besökare. Kaféet är egentligen stängt fram till och med advent. Foto: SUSANNHE MELIN

Skogs-Hilda vann guld i SM

Skogs-Hilda har gjort det igen – vunnit guld i SM för mathantverk. Juryn enades om att Ingrid Öhlunds hårda tunnbröd var bäst i klassen.
– Jag är van att tävla men lika nervös varje gång, medger hon.

ULLÅNGER · Published okt 30, 2019 at 11:15

Föreningen Eldrimmer anordnade mästerskapet i Högbo bruk, Sandviken. I år var det rekordmånga deltagare och spänningen närmast olidlig.

– Proven lämnade vi in på tisdag förmiddag och produkterna bedömdes under eftermiddagen. Vid prisutdelningen på onsdagskvällen fick vi veta hur det gått, berättar Ingrid Öhlund upprymd.

Det var första gången hon vann med ett hårt björksavstunnbröd. För övrigt är hon rutinerad vinnare i dylika sammanhang. Det blev hennes 13:e SM guld i mathantverk.

– Inför tävlingen kan man alltid hoppas men aldrig veta. Juryn är en bra blandning av expertis och annat folk. Bra att sedan få veta vad de uppskattade eller hade synpunkter på. Mycket lärorikt, tycker hon.

Dessutom har hon lyckats blidka finsmakartestarna från White Guide Café ännu ett år. Uppmärksamheten ger nya kunder. Ofta kontaktas hon av folk som är ute på resa och som letar fikaställen efter listan med Sveriges bästa kaféer.

De flesta kunder kommer faktiskt utifrån, för att de hört talas om Skogs-Hilda.

Allt startade med barkbrödet som säljs även utanför Sveriges gränser. Otaliga busslaster har genom åren häpnat när de fått följa med ut i skogen och se processen från grunden, hur Ingrid fäller tallen till färskt bröd i bageriet.

Utan överdrift har barkbrödet gjort en hisnade klassresa-från nödföda till hälsolyx lite tillspetsat beskrivet. Själv tror hon framgången beror på att folk uppskattar genuint hantverk, traditioner och ekologiska råvaror.

När snön försvinner och tjälen går ur marken börjar saven stiga i björkarna. Tiden är kort för att tappa björksav, naturens egen vårdricka.

Den fryser Ingrid sedan in och använder till degvätska i det inledningsvis nämnda vinnartunnbrödet.

Höga Kustenleden går förbi Ullånger och många vandrare har känt vittringen av klassiska småkakor från farmors tid när kafédörren stått vidöppen under semestersäsongen.

Sommaren är det full rulle så Ingrid ser till att ta ledigt på hösten. I anslutning till advent öppnar hon igen.

Bidrag västernorrländska producenter

  • Förutom Skogs-Hilda hade flera andra företag lämnat in bidrag til tävlingen:
  • Gide Get Handelsboag.
  • Kvarnå Hantverksvinäger AB.
  • Kvarnö Trädgård.
  • Lövberg Gårdsproduktion.
  • Mitt Skafferi.
  • Strömmens Gårdsmejeri AB.
  • Gide Get fick brons i klassen syrad ost. Brons fick även Mitt Skafferi.

Prästen lämnar sin tjänst

KRAMFORS Sven Alberius, kyrkoherde i Kramfors pastorat, lämnar 1 juli sin tjänst. –Jag hade gärna fortsatt ett år till om förutsättningarna varit annorlunda, säger han. – Men...

Fiskeodlingar lägger ner

MJÄLLOM Efter 40 år läggs fiskeodlingarna i Mjällomsviken/Omnefjärden ner. Mark- och miljödomstolen avråder från odling med hänvisning till att det inte är lämpligt ur...

200 miljoners order för Strängbetong

LÅNGVIKSMON Producenterna behöver öka sin produktion för att möta en växande efterfrågan på pappersförpackningar. Det föranleder en ny industribyggnad i Obbola - något som...

Svenskar gillar mer friluftsliv

BOLLSTABRUK Nästan 9 av 10 svenskar har det senaste året varit ute i skog och mark enbart för att få en naturupplevelse. Nästan var femte söker naturupplevelser minst en gång i...

Oväsen som får en fortsättning

PRÄSTMON För tredje gången spelas pjäsen ”Det stora oväsendet” vid den gamla fornborgen Styresholm i Prästmon. En nattsvart period i Sveriges historia då en masshysteri med...