Onsdag 20 november 2019

Nordsverige

Skogens hus fyller 100 år

I år är det ett sekel sedan första spadtaget togs för att bygga herrgården på Bruket i Kramfors där Norrskog hållit till sedan 1970. Tillströmningen var stor när det hölls öppet hus och många hade aldrig varit in förut.

KRAMFORS · Published okt 27, 2019 at 12:15

Den magnifika byggnaden är en symbol för sågverksepoken och massafabrikernas intåg i industrihistorien när förra seklet var ungt. Ursprungligen byggdes huset för Kramforsbolagets räkning där baronen Johan Mannerheim var vd och satte sin prägel på exteriören.

– I stort sett ser huset till det yttre ut som när det byggdes kan man se på gamla fotografier. Med små rutade fönster, brutet tak och torn. Invändigt är det ombyggt i omgångar men man tar hellre en extra kostnad och behåller den gamla stilen vid renoveringar, upplyser guiden Rikard Lundström.

Konferensrummet är mycket förknippat med rikspolitikern Gunnar Hedlund från Rådom som också var intresserad av skogsbruk och hade avgörande betydelse för det kooperativa skogsbolaget Ncb som ägdes av skogsägarföreningar i norra Sverige. Porträttet i guldram pryder rummet där det var stora diskussioner mellan skogsbolaget och Norrskog när det började gå dåligt för Ncb och Hedlund tvingades avgå.

Kopplingar hit har också finansmannen Ivar Kreuger. Under 30-talet tog han över en stor del av skogsindustrin och grundlade det som skulle bli SCA. Mest känd var han för att ha bildat Svenska Tändsticks AB. När han hittades ihjälskjuten i Paris rasade hans imperium och miljoner människor förlorade allt de ägde i kraschen.

Dramatiska händelser känns fjärran när guiden fortsätter rundturen.

– Det är ett utmärkande hus i Kramfors och få har varit in här, därav det stora intresset. Det finns inte så många hus kvar från sågverksepoken som var grund för allt och här har varit skoglig verksamhet hela tiden, erfar han.

En gång kom en 90-åring som vill gå runt och titta "innan jag dör". Gubben fick en kopp kaffe och en keps så var han nöjd.

Nordsveriges före detta chefredaktör Anette Lundkvist ville kolla runt.

– Bra att det finns sådan här verksamhet nära och tillgänglig för de som har angelägenheter, skogshuggare och andra i branschen.

Ej ordförande men sitter kvar

KRAMFORS Hans Hedlund har valt att avgå som kyrkorådets ordförande i Kramfors pastorat. Nu visar det sig att han, trots att hans begäran om entledigande godkänts vid...

Första spadtaget för Ringarbönninga

KÖPMANHOLMEN ”Äntligen” skulle en känd radiopratare ha uttryckt om han varit på plats och när första spadtaget togs till den nya Ringarbönninga i Köpmanholmen, så var det just...

Prisades för rådigt ingripande

ÖRNSKÖLDSVIK MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) har delat ut 2019 års pris för rådighet i trafiken till Cathom Nordgren, Domsjö. – Det här är ett pris som vi delar ut högst...

Ekonomin är ett stort problem i pastoratet

KRAMFORS Alla är ense om att det stora underskottet i Kramfors pastorat måste ner och det snabbt. Meningarna går dock isär hur det ska ske. Det framgick tydligt vid...