Torsdag 24 september 2020

Nordsverige

Michael Stenmark har hjälpt till med en förstudie som visar att Kramfors har potential att skaffa sig en position inom spelutveckling. Han har planer på att starta en serieskola som behövs mot spelindustrin. Foto: MORGAN BOHMAN

Så ska spelindustrin i Kramfors växa snabbare

Spelindustrin växer i Sverige och Kramfors hakar på i förhoppningen om nya företagsetableringar. Kommunen går nu in i ett västernorrländskt utvecklingsprojekt för att i framtiden bedriva utbildning inom spelutveckling på gymnasienivå.

KRAMFORS · Published sep 8, 2020 at 11:15

Kramfors kommun har deltagit i en förstudie som visar att länet har potential att skaffa sig en position inom spelutveckling. Kommunen går in med 100 000 kronor i Game on Mid Sweden som leds av Bron Innovation.

Kommunalrådet Malin Svanholm (S) understryker vikten av att hänga med i samhällsutvecklingen och attrahera unga med intressanta utbildningar.

– Självklart ser vi också en potential i att spelföretag etablerar sig i kommunen.

Kommunstyrelsens vice ordförande, Jon Björkman (V) tar fasta på att spelindustrin är generationsöverskridande.

– Människor i vitt skilda åldrar med olika förutsättningar möts och spelar på lika villkor. Sedan erbjuder spelvärlden en ny arbetsmarknad som ger goda möjligheter att verka på landsbygden.

Ådalsskolans rektor Peyman Vahedi anser att kommunen kan bli en stark aktör på området.

– Vi kommer att på flera sätt skapa möjligheter för elever att utbilda sig inom detta område. Bland annat planerar vi för ett fjärde utbildningsår för de som vill satsa på en framtid inom spelbranschen.

I städer som Skellefteå och Boden har kluster av spelutvecklare skapats. Resultatet av detta är att flera bolag bildats och att internationella speljättar investerat i Sverige.

När det handlar om att skapa världar, miljöer och karaktärer till spel är Michael Stenmark en av landets mest meriterade kreatörer. Han har haft en aktiv del i det som skett i norr. Nu bor och verkar han i Nordingrå. Tillsammans med kollegan Jakob Olofsson och lärare från Ådalsskolan genomförde han ett Game Jam i Kramfors innan sommarlovet. Under ett par dagar fick deltagande gymnasieelever en inblick i hur processen från idé till färdigt spel kan vara. Intresset för att vara med var stort och gensvaret visade att många kan tänka sig att utbilda sig till spelutvecklare.

Vad behövs för att svensk spelutveckling ska lyckas hålla sig i framkant?

– Att regeringen förstår att här behövs det pengar - utbildning är allt. Och skapa kluster och hjälpa industrin. Av topp 10-länderna så ligger Sverige sämst och anslagen är väldigt små. Finland har gått förbi Sverige i mångt och mycket, spelsatsningen där har lett till superintäkter för staten plus en självkänsla och en exportindustri som saknar motstycke. För att Sverige ska jobba sig till toppen kommer det krävas att vi inte bara av en händelse är kvar. Det krävs långtgående strategier där stat och kommun är med och bygger och vågar satsa, erfar han.

2019 var ett rekordår för spelindustrin i Västerbotten/Norrbotten där han varit med och byggt upp det gemensamma varumärket Arctic Game Lab. Organisationen arbetar även intensivt för att etablera spelrelaterade utbildningar i regionen.

– Utifrån detta vet jag att det går och får enorma resultat. Jag tror det finns alla möjligheter att titta på i Kramforsområdet med Peyman och gymnasiet som är extraordinärt. Mycket handlar om att hitta rätt personer, avrundar han.

Talangjakt för unga i Kramfors

KRAMFORS Årets talangjakt i Kramfors blir digital. Syftet är att främst unga ska hitta ett meningsfullt fritidsintresse och då kan en tävling sporra extra. Det handlar om att...

Cooprånare döms till fängelse

BOLLSTABRUK Tre månaders fängelse blev domen för en man i 20-årsåldern som rånade Coop i Bollstabruk. Mannen är bosatt i Kramfors och har varken nekat eller erkänt i förhör då...

Radon i betongen blev slutet för hyreshuset

SKORPED Åtta lägenheter och en del goda minnen får man förmoda. Men vid denna tidnings pressgång är det troligen bara lite spillror kvar som mest. – I början på veckan borde det...

Polarbröd ökar med 20 jobb

BREDBYN Fler arbetstillfällen och fler inflyttande till Anundsjö från Älvsbyn. Då i form av ett 20-tal personer. Det är vad maximeringen av bageriets kapacitet i Bredbyn landar...