Söndag 16 juni 2019

Nordsverige

Försäljningen av drycker gick som smort på Willys i somras och konsekvensen blir något högre tryck på pantapparaterna konstaterar Mattias Åsander. Att panta är smidigt, enkelt och bra för miljön. 2016 hamnade Västernorrlands län på sjätte plats med 193 pantade flaskor och burkar per person. Toppar listan gör Värmland och sist ligger Kronobergs län. Foto: SUSANNHE MELIN

Pantrekord slogs i sommar

Årets sommarvärme har lett till rekordförsäljning av läsk, vatten, öl och cider. Det innebär att Returpacks pantfabrik har gått på högvarv.
– Vi har sålt mycket dryck överlag. Men pantmässigt har det varit ganska normalt om än lite extra, sammanfattar Mattias Åsander på Willys i Kramfors.

KRAMFORS · Published okt 6, 2018 at 07:15

Rekordvärmen gav klirr i kassan hos dryckesföretagen och därmed rekord i pantade burkar och flaskor.

Under maj, juni och juli har det pantats sammanlagt 615 miljoner pantförpackningar. Det är 80 miljoner fler än normalt och en ökning med 15 procent.

– Pantningen följer försäljningen även om det råder viss tidsförskjutning. Den enorma försäljningsökningen innebär att vi hanterat rekordstora mängder pantförpackningar under sommaren, konstaterar Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack/Pantamera.

Även en normal sommar är det högsäsong för pantsystemet. Men sommaren 2018 har varit extrem, både med ihållande värme och ett fotbolls-VM som påverkat konsumtion och dryck.

Pantningsökningen har satt press på hela pantsystemet, från pantautomaterna i butikerna till transporter, mellanlager och själva återvinningen. Pantfabriken i Norrköping har rustat sig genom att sätta in extra hämtningar i butiker och ökat personalstyrkan i anläggningen.

Under 2017 pantades 1, 8 miljarder förpackningar i Sverige. Det var en rekordsiffra som med råge verkar att passeras i år. När siffrorna för augusti är sammanställda uppskattar Returpack att de kommer ha fått ta hand om minst 100 miljoner fler förpackningar än normalt, bara under sommaren.

– I snitt återvinner vi i Sverige nästan nio av tio burkar och PET-flaskor vilket gör oss till ett av de bästa länderna i världen på att panta, fortsätter Katarina Lundell.

De regelbundna Sifo-undersökningar som Pantamera genomför visar att vi i Sverige blir allt mer positivt inställda till pantning och själva pantsystemet. Under de senaste åren har man tillsammans med dagligvaruhandeln bytt ut gamla pantmaskiner runtom i landet.

På sina håll finns det automater där man kan tömma hela säcken. Kapaciteten är ungefär 100 förpackningar på två minuter. Möjligheten finns bland annat i Sundsvall och Örnsköldsvik i Västernorrland.

Det blir också lättare att välja vad man vill göra med pantpengarna. Man kan välja att få dem insatta direkt på sitt bankkonto eller skänka dem till välgörenhet.

Pantfakta

  • Regeringens mål är att 90 procent av alla PET-flaskor och aluminiumburkar som säljs i Sverige ska pantas och återvinnas.
  • Alla pantade burkar blir till nya. Aluminiumburken är en evighetsförpackning som har möjlighet att återfödas i all oändlighet.
  • När man återvinner aluminium används bara 5 procent av den energi som skulle ha förbrukats vid nytillverkning.
  • Vid tillverkningen av nya PET-flaskor använder man återvunnet material men även en liten mängd nytt råmaterial. Pantas flaskan ingår den i ett kretslopp och används till nya flaskor men även till andra produkter.

Källa: Naturvårdsverket, Pantamera och Returpack.

Vill bygga bredbandsbullerbyar

SOLLEFTEÅ Nu vill det kommunala bostadsbolaget Solatum i Sollefteå satsa på moderna attraktiva bostäder för de som bor på landet. Detta i projektet Bredbandsbullerbyar. Bland...