Söndag 16 juni 2019

Nordsverige

Ovanligt många dop ägde rum i Kramfors

Tolv personer döptes i Pingstkyrkan i Kramfors i söndags. Minnesgoda personer säger sig aldrig ha varit med om att så många döpts vid ett och samma tillfälle. Och flera är på gång.

Kramfors · Published okt 2, 2018 at 01:15

Nye pastorn Johan Pettersson aviserade att det blir ytterligare en dophögtid längre fram.

De som döptes kom från fyra olika länder. Tre var svenskar och övriga kom från Irak, Iran och Afghanistan. Församlingsmässigt hör de hemma i Kramfors, och Sollefteå.

En av dem som döptes var Emma Svensson, Kramfors.

– En stor händelse,sa hon efteråt.

Dagens program i kyrkan hade lockat många medlemmar och gudstjänstlokalen var fullsatt. Dopceremonin förgicks av sångframträdanden och bön.

Alexander och Lovisa Gullersbo stod för sången och musiken medan Johan Pettersson höll i dopets ceremoniella del.

En och en fick stiga ner i dopgraven. Akten tolkades till tre olika språk.

Efter att alla döpts och upptagits i församlingen samt fått sina dopbevis följde gudstjänst. För predikan svarade Örnsköldsvikspastorn Stefan Beimark.

Gudstjänsten avslutades av Kramforsförsamlingens pastor sedan 2015, Rolf Söderberg.

Han lämnar tjänsten vid årsskiftet efter 30 år inom pingströrelsen på olika håll i landet.

Han har dock redan i princip slutat eftersom semester fyller hans tid fram till årsskiftet då det sätts definitivt punkt.

– Men jag kommer att fortsätta arbeta med PMU i Fiskja (Secondhandbutik)  samt göra en del inhopp i kyrkan, säger han.

– Det här är en livsstil som inte går att lämna, menar Rolf Söderberg.

I hans ställe kommer nu ovannämnde Johan Pettersson, att som vikarierande pastor att dela sin tid mellan Sollefteå och Kramfors.

Om Pingstförsamlingen

  • Pingstförsamlingen i Kramfors bildades i december 1939 under namnet Filadelfiaförsamlingen och fyller alltså 80 år nästa år.  Initiativtagare var två unga evangelister, Rune Persson och Erik Adolfsson.
  • Hösten 1939 var fastigheten färdig och kunde invigas. Då bildades församlingen som bestod av 35 medlemmar. Samtidigt överlämnades kyrkan till den nybildade församlingen.
    Under åren har församlingen ökat och har nu omkringt 130 medlemmar.
  • Kyrkan har renoverats några gånger och 1985 byggdes den ut och i bottenplanet finns nu församlingsvåning. Dessutom fanns tidigare en modern närradiostudio.
  • Förutom sedvanliga gudstjänster bedriver församlingen barn-och ungdomsverksamhet samt deltar i LP-verksamhet.
  • Trots folkminskning i Kramfors under många år har församlingen kunnat öka medlemsantalet. Under de sista åren har församlingen fått döpa och välkomna ett 20-tal nya medlemmar.

Vill bygga bredbandsbullerbyar

SOLLEFTEÅ Nu vill det kommunala bostadsbolaget Solatum i Sollefteå satsa på moderna attraktiva bostäder för de som bor på landet. Detta i projektet Bredbandsbullerbyar. Bland...