Måndag 19 augusti 2019

Nordsverige

Bara 16 år gammal debuterade Örjan Östlund som konstnär och fortsatte på den inslagna banan fram till sin död. Med god hjälp av människor runt omkring. Foto: SUSANNHE MELIN

Örjan Östlund är död

NORDINGRÅ · Published okt 30, 2018 at 17:09

Kejsaren av Rotsidan har konstnären Örjan Östlund kallats. I måndags kom beskedet att han gått bort i en ålder av 66 år. Nordsveriges Kramforsreporter minns en romantiker som for fram över duken med hetsig målerisk energi.

Stilmässigt var han alltid konsekvent, inga tvära hopp åt exempelvis ett mer minimalistiskt konstnärsskap.

Man behöver aldrig fundera över vem som hållit i penseln. Oförtrutet fotsatte han att avbilda sitt kära Höga kusten, i svepande böljande rörelser där ingenting kunde missförstås- en knotig tall är en...knotig tall. Naturen förändras ständigt och det går alltid att hitta ett annat perspektiv, "en ny liten stig som gläder en", beskrev han när vi träffades på Rotsidans vindpinade klippor.

Läs mer i Nordsverige på torsdag

Oseriösa sotarföretag luras med avskaffad lag

Örnsköldsvik Sotningsdistriktet i Umeå har tidigare gått ut med en varning för oseriösa sotare och nu varnar även Sundsvall. Örnsköldsvik har tidigare haft samma problem.

Skogsdag drog besökare

JUNSELE En framgångsrik och mycket populär dag. Så kan skogsdagen i lördags på Junsele djurpark beskrivas med sina omkring 3 000 besökare.

Kornet Acanthus kom tillbaka till Norrland efter 110 år i USA

Dorotea Hört talas om det norrländska matkornet Acanthus? Inte? Kornet odlades av Jonas Gustafsson och hans hustru Brita Greta vid gården Bergvattnet i Dorotea. Hamnade av en...