Måndag 17 februari 2020

Nordsverige

Efter ett möte med intressenter finns nu förhoppningar om en ny linbana till Skulebergets topp, säger Charlie Lessnert i Docksta Bordtennisklubb som äger skidanläggningen. Foto: SUSANNHE MELIN

Nytt hopp för linbana

Efter katastroflarmet att Skulebacken stänger har det blivit muntrare tongångar.
– Vi har haft bra möten och alla inblandade är beredda att hjälpa till, säger Charlie Lessnert i Docksta Bordtennisklubb som äger anläggningen.

DOCKSTA · Published dec 3, 2018 at 11:15

Vid en besiktning förra hösten framkom att den populära anläggningen behöver moderniseras men till det finns inga pengar.

Kraven för alpina anläggningar har skärpts och linbanan som tar upp folk till den fantastiska vyn med utsikt över havet mitt i världsarvet byggdes redan 1965.

– Inte på något sätt vill vi tumma på säkerheten. Men här måste tas ett omtag och jag tror att det ska landa bra, säger Hans-Erik ”Hacke” Näslund, ordförande i bordtennisklubben.

Investeringsbehoven är på tok för stora för klubben men så snart den allvarliga situationen blev känd har kommuner och fler aktörer engagerat sig. Intresset omfattar hela regionen.

– Anläggningens betydelse för turistnäringen är enorm och vi ser det som en viktig infrastruktursatsning, fortsätter Charlie Lessnert.

Skuleberget är välbesökt och lockar till sig turister sommar som vinter. Höga Kusten Destiantionsutveckling håller som bäst på att slutföra en analys av liftanläggningens betydelse ur samhällsekonomisk synvinkel.

Bland annat handlar det om hur turistföretag nyttjar anläggningen men också hur man vill visa upp Höga kusten för besökare. På så sätt kan man visa på vilka konsekvenser en stängning får.

En ny linbana är en kostnad på minst 20 miljoner kronor, sannolikt ännu mer. En penningsumma som inte alls är överdrivet stor i sammanhanget infrastruktursatsning.

Ett exempel är den klassiska skidorten Åre där Charlie växte upp och turistnäringen är den drivande faktorn. Tack vare ett framgångsrikt arbete har man lyckats få orten att vara mer än ett semestertillhåll under vinterhalvåret och utökat säsongen.

Nu bor han vid foten av Skuleberget och imponeras över drivet i bygden.

– Turistnäringen växer så det knakar. Med rätt förutsättningar finns en enorm kraft för framtiden, slår han fast.

I december blir det ett nytt möte där olika arbetsgrupper ska presentera vad dom kommit fram till.

Prästen lämnar sin tjänst

KRAMFORS Sven Alberius, kyrkoherde i Kramfors pastorat, lämnar 1 juli sin tjänst. –Jag hade gärna fortsatt ett år till om förutsättningarna varit annorlunda, säger han. – Men...

Fiskeodlingar lägger ner

MJÄLLOM Efter 40 år läggs fiskeodlingarna i Mjällomsviken/Omnefjärden ner. Mark- och miljödomstolen avråder från odling med hänvisning till att det inte är lämpligt ur...

200 miljoners order för Strängbetong

LÅNGVIKSMON Producenterna behöver öka sin produktion för att möta en växande efterfrågan på pappersförpackningar. Det föranleder en ny industribyggnad i Obbola - något som...

Svenskar gillar mer friluftsliv

BOLLSTABRUK Nästan 9 av 10 svenskar har det senaste året varit ute i skog och mark enbart för att få en naturupplevelse. Nästan var femte söker naturupplevelser minst en gång i...

Oväsen som får en fortsättning

PRÄSTMON För tredje gången spelas pjäsen ”Det stora oväsendet” vid den gamla fornborgen Styresholm i Prästmon. En nattsvart period i Sveriges historia då en masshysteri med...