Torsdag 23 maj 2019

Nordsverige

Nytt begravningskontor i Kramfors och Sollefteå

Höga Kusten Begravningsbyrå öppnar nytt kontor i Kramfors och Sollefteå. Det är ett privat alternativ som erbjuder ett spektra av tjänster, inte minst kring juridiska frågor.
– Vi försöker utvecklas i takt med att tiderna förändras. Uppdraget har blivit mer omfattande och till det bättre för de anhöriga, konstaterar ägaren Lars Söderberg.

KRAMFORS/SOLLEFTEÅ · Published mar 4, 2019 at 19:47

Valen kring en begravning har till exempel blivit fler och möjligheten att göra avskedet lika personligt som relationen i livet har ökat. Det är heller inte så uppstyltat och strikt.

Består gör vikten av ett värdigt avslut för sorgeprocessen. Hur man väljer varierar och det är många beslut som ska fattas. Lars Söderberg bedriver en fullservicebyrå som hjälper till med allt från hämtandet av den avlidna och den valda ceremonin till det juridiska som bankerna tidigare brukade sköta.

– Personalen är viktigast hos oss. Det handlar om att skapa förtroende och vara lyhörd. Branschen är både kontrollerad och reglerad och det tycker jag är bra, säger han.

Auktoriseringen genom Sveriges Begravningsbyråers Förbund är en kvalitetsstämpel och man samarbetar med Svenska Kyrkan, frikyrkor och andra samfund.

Efter ett halvt sekel av idogt arbete kan Lars Söderberg se tillbaka med glädje på den verksamhet som byggts upp. Pappa var begravningsentreprenör och han började hjälpa till redan som 15-åring.

– När jag fått körkortet körde jag begravningsbilen för första gången. Det var inget konstigt med det. Jag tycker verkligen om mitt arbete och framför allt den kontakt man får med de avlidnas anhöriga. Egentligen är det de anhöriga som bär en. Fantastiskt fint att ha ett jobb där man känner sig behövd.

Begravningsbyrån har totalt sex kontor i Höga kusten som Lars tycker är "det vackraste området på jorden". Kontoren i Sollefteå och Kramfors har inneburit två nyanställningar, Stina Haglund Nilsson och Susanne Lodin. Den 4 april är det invigning.

Bakgrund

  • 1967 startade Göran Söderberg upp Nätra Begravningsbyrå i Bjästa.När sonen Lars tagit körkort började han köra ut till avlidnas anhöriga på egen hand. 1992 tar han över huvudansvaret. 1998 förvärvas Nordingrå Begravningsbyrå i Ullånger 2012 får kontoren i Bjästa och Ullånger ett nytt gemensamt namn, Höga Kusten Begravningsbyrå. Det markerar ett nytt kapitel för ett företag i ständig utveckling, avseende allt från juridik till hantering av dödsannonser. 2013 öppnas kontor i Gullånget. Vid det här laget har man tagit klivet in i en värld full av digitala lösningar. 2019 har verksamheten utökats till sex enheter i Bjästa, Ullånger, Gullänget, Bjärtrå, Kramfors och Sollefteå.

Ministern nöjd med länet

SOLLEFTEÅ Det är bra med ett samarbete över blockgränserna. Även om man måste kompromissa och inte får igenom all sig poltik. Det anser landsbygdsminister Jennie Nilsson som...