Söndag 9 augusti 2020

Nordsverige

Anna Norvell, Bibliotekarie. Foto: ALINA ÖSTERSTRÖM

Nya surfplattor till biblioteket

Världen blir allt mer digital och Kramfors bibliotek likaså. Nu har sex nya surfplattor hittat hem på biblioteket. De finns att låna för kommunmedborgare med lånekort.

Kramfors · Published jul 27, 2020 at 11:15

De sex styckna surfplattorna finns på en egen station på Kramfors bibliotek. De går att låna för den som har lånekort, lånetiden är två timmar och surfplattan används inne i biblioteket. Det finns ingen åldersgräns på vem som får låna plattorna, som också blivit populära hos barnen som besöker biblioteket.

Lagom till att coronapandemin slog till i Kramfors, togs de nya surfplattorna i bruk den sista maj. Det har möjliggjort en större social distans, då dessa surfplattor är mobila.

Den surfplatta som fanns till hands på biblioteket innan de nya kom i bruk, satt fast i väggen och gick inte att flytta på.

De hade heller inte bibliotekets hubletsystem, något som de nya plattorna har och som ger dessa fler funktioner och större användarvänlighet.

– Det är så enkelt, ta din platta, du har den i två timmar, sätt dig i lugn och ro och gör det du ska. Det är en jättebra grej, säger Anna Norvell, bibliotikarie på Kramfors bibliotek.

Dessutom har surfplattetillskottet minskat kön till datorerna, då trycket på att använda bibliotekets skrivare är högt.

Ett nytt appsystem som heter Princh möjliggör utskrifter både från plattorna men också från mobilen, vilket gör utskrivandet flexibelt och minskar kön.

Plattorna har även appar så som Pressreader och Story, som möjliggör läsning av ett hundratal tidningar på flera olika språk.

Förutom lättillgängliga surfplattor arbetar biblioteket även med andra digitaliseringsprojekt. I sammarbete med kommunen så återupptas projektet Digidelcenter, där privatpersoner kan boka en privat digital handledning i höst. Projektet håller till i Kramfors biblioteks lokaler.

Trygghetsboende närmare en lösning

Nordingrå Görel Thurdin skulle vid 78 års ålder kunna ta det väldigt lugnt tillsammans med maken Ernst i idylliska Bönhamn efter en mycket framgångsrik karriär inom det...

Snart möjligt flyga igen

KRAMFORS Den 10 augusti kör flygtrafiken igång på Höga Kusten Airport igen. Efterlängtat inte minst bland lokala företagare som behöver åka till Stockholm. – Vi kör en tur om...