Måndag 19 augusti 2019

Nordsverige

Erik Englund, Räddningstjänsten Höga kusten Ådalen, med drönaren som ska vara i fullt bruk framåt hösten. Inköptes efter fjolårets många skogsbränder. Foto: SUSANNHE MELIN

Nya drönaren ett stort lyft för Höga kustens räddningstjänst

Kemikalieutsläpp, stora skogsbränder och andra olyckor är ofta svåra att överblicka.
– Då är det klockrent att först skicka upp en drönare innan man skickar in folk, säger inre befäl Erik Englund.
Räddningstjänsten i Höga kusten Ådalen har nyligen köpt in en drönare för att vässa räddningsarbetet.

Kramfors · Published aug 11, 2019 at 11:15

I dag är det flera räddningstjänster i landet som använder sig av drönare för att kunna få bättre överblick över ett insatsområde.

– En drönare kan användas till jättemycket. Det är väl bara fantasin som sätter gränsen, framhåller Erik Englund, inre befäl vid räddningstjänsten i Höga kusten Ådalen.

Vid till exempel stora skogsbränder i väglöst land, kemikalieutsläpp, större trafikolyckor, broras, drunkningar och andra svåröverblickbara olyckor utgör drönare räddningstjänstens ögon från luften.

– Tanken är att drönaren ska hjälpa till med insatsplaneringen. Om det blir en olycka måste man ju ta beslut om vad som ska göras, och hur. Då kan man flyga för att få en bättre överblick innan man skickar in folk, säger Erik Englund.

Räddningstjänstens kemenhet i Kramfors deltog förra veckan vid ett kemikalieutsläpp i Ånge, där kollegorna i Medelpad flög med sin drönare.

– Det hela gick jättebra. I vanliga fall går man fram och tittar, men med drönaren får man ju en bra bild ovanifrån och från sidan.

Erik Englund tror att drönaren blir ett bra hjälpmedel även för räddningstjänsten i Höga kusten Ådalen.

– Ja, men man måste komma ihåg att det är ett verktyg i verktygslådan, och den funkar inte överallt. Utan man tar fram det när man behöver det.

Räddningstjänstens nya drönare är av modellen DJI Mavic Pro och kostar just under 20 000 kronor i inköp. Drönaren, som väger knappt ett kilo, ryms ihopfällbar i en mindre väska.

Erik Englund räknar med att utbildning på drönaren kommer igång efter semestern, och att maskinen är klar att sättas in i aktiv tjänst under hösten.

Han menar att den är enklare hantera än ett vanligt modellflygplan.

– Ja, det måste man säga. Släpper du kontrollen, så hovrar den precis där. Och tappar den signalen kommer den tillbaka till startpunken.

Förra sommaren ryckte räddningstjänsten i Sollefteå, Kramfors och Härnösand ut på många skogsbränder. Då hade en drönare varit till stor hjälp, konstaterar Erik Englund.

– Ja, absolut. Men som läget var då var vi på tå redan när larmet gick och satte in helikopter. När brandrisken var så stor ville vi inte snåla med helikopter, det blir bara dyrare i slutänden.

Kan drönare ersätta helikopterspaning?

– Ja, i ett första läge. För du måste ju ändå vänta på en helikopter. Då kan man först flyga med drönaren och få en uppfattning om läget och vindriktning, säger Erik Englund.

Oseriösa sotarföretag luras med avskaffad lag

Örnsköldsvik Sotningsdistriktet i Umeå har tidigare gått ut med en varning för oseriösa sotare och nu varnar även Sundsvall. Örnsköldsvik har tidigare haft samma problem.

Sommarsalongen hos Kethy Bjesse i Åsäng

NORDINGRÅ En härlig blandning av olika tekniker uppvisas under den pågående sommarsalongen på Millennium Art Galleri i Åsäng. Det är en samlingsutställning med sju medlemmar från...

Skogsdag drog besökare

JUNSELE En framgångsrik och mycket populär dag. Så kan skogsdagen i lördags på Junsele djurpark beskrivas med sina omkring 3 000 besökare.

Ekologiskt jordbruk ökar

LÄNET Den ekologiskt odlade jordbruksmarken i Västernorrland har ökat med över 70 procent de senaste tio åren. – Nästa steg är att titta på hur vi kan utveckla för fortsatt...