Tisdag 16 juli 2019

Nordsverige

Nordvik startar unik utbildning

Naturbruksgymnasiet i Nordvik blir först i Norrland med en treårig utbildning inriktad mot skötsel av gräsytor.
– Det är ett skriande behov på sådana här kunskaper, säger den inbitne golfaren och initiativtagaren Per-Olof Ljung, Örnsköldsvik.

KRAMFORS · Published jun 12, 2019 at 10:15

Rutinerade Per-Olof Ljung har varit med och startat 26 golfbanor, både i Sverige och utanför rikets gränser.

Senast i raden var Veckefjärden han drog i gång tillsammans med Peter Forsberg.

– Men jag är 70 år och vet vilken generationsväxling som pågår. I Skåne har man redan startat en utbildning och Nordvik blir den andra i landet.

Golfförbundet stöttar projektet med en specialutbildning. Startskottet blir ett möte 11 juni på Nordvikskolan där alla inblandade medverkar. Förhoppningen är att starta i höst. Tanken är att de två första åren skulle vara gemensamma med olika kunskaper om kring att sköta gräsytor, bygga murar och stenläggning. Tredje året blir en specialinriktning där man kan välja mellan golf-fotbollsplaner, parkskötsel och anläggning.

Greenkeeper är ett bristyrke och arbetsgivarna skriker efter kompetent personal. Per-Olof Ljung är nu med och hjälper till med upprustningen av Norrfällsvikens golfbana.

– Yrket är perfekt för tjejer som är mer noggranna. Grabbarna krattar över ogräset i bunkern, tjejerna går ner på knä och nyper bort ogräset för hand, exemplifierar han målande.

Förbättringar för hästföretagare

LÄNET Bygglovskravet har länge varit en hämsko för att utveckla hästföretagandet. Ett rättsfall i Mark- och miljööverdomstolen gör nu att det blir lättare för hästföretagare att...