Onsdag 16 oktober 2019

Nordsverige

Nordvik startar unik utbildning

Naturbruksgymnasiet i Nordvik blir först i Norrland med en treårig utbildning inriktad mot skötsel av gräsytor.
– Det är ett skriande behov på sådana här kunskaper, säger den inbitne golfaren och initiativtagaren Per-Olof Ljung, Örnsköldsvik.

KRAMFORS · Published jun 12, 2019 at 10:15

Rutinerade Per-Olof Ljung har varit med och startat 26 golfbanor, både i Sverige och utanför rikets gränser.

Senast i raden var Veckefjärden han drog i gång tillsammans med Peter Forsberg.

– Men jag är 70 år och vet vilken generationsväxling som pågår. I Skåne har man redan startat en utbildning och Nordvik blir den andra i landet.

Golfförbundet stöttar projektet med en specialutbildning. Startskottet blir ett möte 11 juni på Nordvikskolan där alla inblandade medverkar. Förhoppningen är att starta i höst. Tanken är att de två första åren skulle vara gemensamma med olika kunskaper om kring att sköta gräsytor, bygga murar och stenläggning. Tredje året blir en specialinriktning där man kan välja mellan golf-fotbollsplaner, parkskötsel och anläggning.

Greenkeeper är ett bristyrke och arbetsgivarna skriker efter kompetent personal. Per-Olof Ljung är nu med och hjälper till med upprustningen av Norrfällsvikens golfbana.

– Yrket är perfekt för tjejer som är mer noggranna. Grabbarna krattar över ogräset i bunkern, tjejerna går ner på knä och nyper bort ogräset för hand, exemplifierar han målande.

Alkohol är en orsak till cancer

ÖRNSKÖLDSVIK Alkohol är den klart största riskfaktorn för bröstcancer bland kvinnor och största enskilda riskfaktorn för tjocktarmscancer för både kvinnor och mängd. I...

Teaterförening vann stort

KRAMFORS Full pott. Det blev resultatet för Höga Kusten Teaterförening vid Joyfest, den stora internationella teaterfestivalen i Kiev.

BB Sollefteå diskuterades på Centerstämman

SOLLEFTEÅ Sollefteå har varit exempel när Centern ställde sig bakom barnmorskeledda kliniker på sin stämma.

Tusenlappen är nivå för bistånd

ÅNGERMANLAND I runda slängar kring tusenlappen. Där ligger nivån för kommunernas bistånd per invånare om det räknas för Ångermanland totalt. Mellan Ångermanlands olika kommuner...