Lördag 24 juli 2021

Nordsverige

Musikaliskt 100-årsjubileum

Nordsverige har funnits i 100 år och firade med en musikalisk tidsresa på Bollsta folkets hus. Trogna prenumeranter njöt av klassiska favoritlåtar från det senaste seklet framförda av lokala artister i verklig högform.

BOLLSTABRUK · Published nov 14, 2019 at 11:15

Långt före utsatt tid hade förväntansfulla besökare samlats i foajén till Bollsta Folkets hus som Rose-Marie Strömqvist och Nilsolof Nilsson gjort till en omtyckt träffpunkt i Ådalen.

Begåvade musiker för nostalgikvällen var Ann-Cathrine Wiklander, Per-Åke Stockberg, Klas Norberg och Tommy Thelin med skönsjungande dottern Angelina. Med en inledning i form av Per-Åke Stockbergs ”The Entertainer” kickstartade evenemanget på allvar.

Konferencierer var redaktör Maria Boström och reporter Susannhe Melin som mellan låtarna avhandlade historiska händelser.

1919 var det mest tidningsrika året i Sverige. Det fanns 235 tidningar och under seklets första 20 år startades ytterligare 150. En av dessa var Nordsverige som startade för att ge en röst åt bonderörelsen.

Visionen är och förblir att genom publicistisk verksamhet bidra till att stärka landsbygd och mindre orter. Visionen symboliserar en tilltro till den kreativa kraft som finns i små byar och samhällen på landsbygden. Det uppskattas av konstnären Åke Melin som för VD Bodil Resare berättade att han vuxit upp med Nordsverige. Närmare bestämt i Nordingråbyn Östervalto där föräldrarna var idogt arbetande jordbrukare med hög moral och vänligt sinne.

– Som barn kommer jag särskilt ihåg serierna, log han vid minnet.

Urmusikaliske sjukhuskämpen Nils-Gunnar Molin har över 20 olika instrument där hemma och uppskattade pärlbandet av välbekanta låtar från förflutna decennier.

– Ett mycket bra program och låtar som väcker många minnen, skrockade han.

När så Ann-Cathrine Wiklander klämde i med ”Hälsa dem där hemma” höjdes nostalgifaktorn med flera snäpp. Dansbandssångerskan med den sammetslena rösten har en långvarig kärlekshistoria med publiken.

– Jag är som en gammal cirkushäst som står och stampar i manegen och vill ut på scenen, glittrade hon förtjust.

Klas Norberg framförde ”Vill ni se en stjärna” med samma ärliga inlevelse och nästan lika djupa röst som dåtidens diva, Zarah Leander. Tommy Thelin hann med imponerande många klädbyten och uppvisade röstresurser som gått i arv till gästartistande dottern Angelina, en ”Tuff brud i lyxförpackning”.

Den mycket smakfulla anrättningen ackompanjerades skickligt av Per-Åke Stockberg.

Avslutningsvis hyllades publiken och därmed även Nordsveriges läsare.

Nostalgikvällar med jubileumskonsert

  • Nordsverige firar 100 år och som en del i detta har två nostalgikvällar arrangerats. Först på Olympia i Bredbyn och veckan efter på Bollsta Folkets hus i Bollstabruk. Ett lyckat samarrangemang mellan Nordsverige, Kulturbroar och Nätra hembygdsförening.
  • För den musikaliska underhållningen svarade Ann-Cathrine Wiklander, Per-Åke Stockberg, Klas Norberg, Tommy Thelin och dottern Angelina. Konferencierer var redaktör Maria Boström och reporter Susannhe Melin som lotsade publiken genom programmet under aftonen.
Fler nyheter från Kramfors och Ångermanland

Oförrätter blev storbråk

KRAMFORS Två män misstänks för misshandel efter det bråk som inträffade i centrala Kramfors den 9 juli. Upprinnelsen är kopplad till ouppklarade konflikter mellan de inblandande...
Nordsverige rekommenderar

Äntligen tradjazz vid Mannaminne

HÄGGVIK För alla suktande tradjazzvänner som gått och längtat kan härmed meddelas att den klassiska tradjazzfestivalen vid Mannaminne, Häggvik, blir av i år den 24 juli. – Ja, så...
Sport