Onsdag 19 februari 2020

Nordsverige

Mat & Nostalgi en ren retropärla

Gamle jänkare, ett fik med jukebox som som för tankarna till gamla 50-talsfilmer, en retroshop med massor av elektronik, vinylskivor, skyltar och bildelar - och en loppis.
Lägg till en livsmedelsbutik som har samma stil som fiket och en gammal Gulf-mack med två äldre bensinpumpar utanför. Då har du Mat & Nostalgi i Viksjö. En retropärla i Höga Kusten.

VIKSJÖ · Published apr 14, 2019 at 06:15

Bakom detta allt mer välbesökta ställe ligger Stefan Hagman och hans familj.

— Jag köpte min första jänkare när jag var 18 år och sex år före det kom jag över min första plåtskylt. Sedan dess har samlandet och fascinationen för gamla bilar och saker bara fortsatt, berättar Stefan.

Under årens lopp har han sålt både bilar och reservdelar till amerikanska bilar. Och fortsatt samla retroprylar. Liksom mängder av vinylskivor.

För sju år sedan kom Stefans son Peter med idén att göra om den gamla nedlagda lanthandeln i Viksjö – som familjen köpt för att ställa sina hobbybilar i - till en ny butik i 50-talsstuk och samtidigt ge plats för nostalgigrejer.

– Vi gjorde det till det ställe vi själva skulle älska, tog god tid på oss att renovera, bygga om och skapa en tidstypisk inredning.

Resultatet blev en hit.

– I december 2014 öppnade vi och det kommer fler och fler besökare för varje år. Eftersom man både kan handla mat, köpa käk, shoppa i butiken och gå omkring och bli nostalgisk, har vi många som kommer tillbaka ofta.

Att ta en hamburgare med extra allt och spela en Buddy Holly–låt på jukeboxen är aldrig fel.

Eller att hitta den där vinylen från –67 som du letat länge efter.

– Ja, eller att göra ett loppisfynd, skrattar Stefan.

Hans son Erik har också skapat en webbutik.

– Jag skulle aldrig ha klarat det själv. Jag är en analog kille i en digital värld, säger Stefan.

Sommarens bilträffar är populära. Som mest har de lockat över 700 bilar.

– Det var helt fantastiskt. Det stod bilar överallt, även längs väg 331.

Stefan Hagman och hans familj hade förvisso på känn att deras satsning på den norrländska landsbygden skulle bli en framgång, men…

– … ja, det har gått över förväntan. Numera får vi regelbundet också ta emot busslaster med besökare som jag guidar runt här. Och vi har inte sällan folk som kommer ända från Hudiksvall, Östersund och Örnsköldsvik.

– En del av charmen är nog att det här är på vischan, och att det är annorlunda och genuint.

Mat & Nostalgi har fått pris som Årets Landsbyggare i kategorin Årets Entreprenör.

– Det var en fin uppmuntran och sporrar till nya grepp.

För Mat & Nostalgi är inte klart.

– Det ska det aldrig bli heller. Man ska hela tiden se till att komma med någonting nytt, att utveckla och skapa förväntningar. Det är en del av framgångsformeln, säger Stefan Hagman.

Närmast kommer han att starta försäljning av entusiastbilar, vilket torde ha sin lockelse.

Det var en fin uppmuntran och sporrar till nya grepp.

Om Mat & Nostalgi i Viksjö

  • Ett långvarigt intresse av att bevara det gamla är grunden som familjen använt för att skapa mötesplats som osar av nostalgi och retrokänsla.
  • Tanken är att inge museikänsla, medan det faktiskt går att köpa prylarna i exempelvis speedshoppen.
  • Den enkla idén som genomsyrar den gamla lanthandeln i Viksjö där familjen till en början huserade sina hobbybilar lyter: "Varför gör vi inte en mix av allt vad vi hållit på med tidigare, och tar vara på allt kunnande som finns i familjen redan."
  • Det tog två års renovering innan det var skapat en butik och ett fik/hamburgeri i gammal stil som ser ut att vara orörd sedan 1950-60-talet.
  • Företaget invigdes i december 2014.

Ny mässa för seniorer planeras

BOLLSTABRUK För andra gången planeras det för en seniormässa på Bollsta Folkets hus. – Första gången var så bra och det kom en hel del och därför vill göra en ny, säger...

Stenhårt jobb för en egen motorgård på Vallen

KRAMFORS Parkeringsplatser är ofta samlingsplatser för många unga med motorintresse. Det har i vissa fall inneburit konflikter med butiker och privatpersoner. Nu jobbar Höga...

Omtag för skolorna - satsar på skola i Långviksmon

ÖRNSKÖLDSVIK - LÅNGVIKSMON Ett rejält omtag och förslaget att bygga en ny skola i Långviksmon. Den vändningen gör socialdemokraterna i Örnsköldsvik. – Det är vår största nyhet i...

Sonja lotsar till finansiering

SOLLEFTEÅ Sonja Granberg-Olofsson är ny näringslivsutvecklare i Sollefteå kommun, med ett alldeles speciellt uppdrag: – Jag ska arbeta med att hitta finansiering till företag,...

Prästen lämnar sin tjänst

KRAMFORS Sven Alberius, kyrkoherde i Kramfors pastorat, lämnar 1 juli sin tjänst. –Jag hade gärna fortsatt ett år till om förutsättningarna varit annorlunda, säger han. – Men...

Fiskeodlingar lägger ner

MJÄLLOM Efter 40 år läggs fiskeodlingarna i Mjällomsviken/Omnefjärden ner. Mark- och miljödomstolen avråder från odling med hänvisning till att det inte är lämpligt ur...