Tisdag 15 oktober 2019

Nordsverige

Marknad värnar om traditioner

På Hämragårdens höstmarknad hålls gamla mattraditioner vid liv.
– Folk orkar inte koka kams och kalvdans för bara två personer utan äter det i Torsåker en gång om året, konstaterar Ulla Olsson, Torsåkers Hembygdsförening.

TORSÅKER · Published sep 20, 2019 at 18:15

Ett ordentligt skyfall fick besökarna att kvickt söka sig in i huvudbyggnaden där hembydgsföreningens flitmyror frestade med mättande godsaker. Hembakat tunnbröd och getmese stillade kurrande magar och snart var även lynniga vädergudar på bättre humör.

Rotfrukter, honung, senap, grönkål, ägg och färska blombuketter från närområdet. Många vill fylla förråden med det bästa för människan, bygden och miljön. Bondbönorna har ett småskaligt andelsjordbruk .

– En del har miljön som baktanke för att handla hos oss, andra stötta det lokala medan vissa bara vill äta väldigt goda grönsaker, säger Linda Isaksson som driver verksamheten med Terez Bergfeldt.

Pensionerade trädgårdsmästaren Alvar Eriksson, Bålsjö, har egen odling av prydnads- och bärbuskar.

– Jag köper inte in något utan drar upp från sticklingar jag tagit själv vilket ger härdiga plantor. Växterna måste trivas i jorden och tåla klimatet, erfar han.

Buskarna i trädgården kan vara både vackra, skapa skydd och ge bär. Tipset är att sprida ut skörden över säsongen så man inte behöver ta reda på allt samtidigt.

Gunn Samuelsson presenterade sin bok för anhöriga till dementa, ”Små nära ting”. Uppbyggd med vardagliga bilder och korta texter som väcker minnen och får igång samtalet.

– En bra idé, tycker litteraturkritikern Åsa Beckman, uppvuxen i Prästmon och nostalgisk inför återseendet av en älskad hembygd.

Alkohol är en orsak till cancer

ÖRNSKÖLDSVIK Alkohol är den klart största riskfaktorn för bröstcancer bland kvinnor och största enskilda riskfaktorn för tjocktarmscancer för både kvinnor och mängd. I...

Årets Muntergök 2019

NORDINGRÅ Bussföretagaren Tomas Byberg har utsetts till Årets Muntergök i Nordingrå. Vandringspriset får han för att ha lyft företaget till en makalös nivå samt medverkar till...