Söndag 16 juni 2019

Nordsverige

Mänskliga gestalter utan ansikte

I åratal har Jenny Lundgren utforskat den mänskliga gestalten. På Kramfors konsthall möts betraktaren av individuella skepnader i ett spännande gränsland mellan abstrakt och figurativt.

Kramfors · Published okt 2, 2018 at 12:15

Ansiktslösa men utrycksfulla. Volyminösa figurer som väcker nyfikenhet och förundran. "Unface" var till en början ett ord tänkt till en enskild bild men kom att bli titeln för hela utställningen.

Lager för lager framträder subtila stämningar i Jennny Lundgrens arbete. Hotfulla skuggor varvat med skirhet, transparanta ögonblick som tycks fångade i flykten.

I stort sett varje dag jobbar hon diciplinerat i ateljén. Här inväntas inte någon inspiration, målandet är hennes jobb och lusten brukar infinna sig efter ett tag.

– Det gäller att ha ett öppet sinne och prova olika vägar, erfar hon.

Resonemanget omfattar både den skapande processen till själva hängningen, som sannerligen inte alltid är så lätt.

Ljusinfallet från fönster, väggarnas läge och rumsvolymen. Mycket ska samspela för ett lyckat resultat. I ateljén kan det vara svårt att se helheten.

– Roligt att se bilderna i en stor lokal, inte bara staplade i ateljén, tycker hon.

Hur hon vet när en bild är klar? Knepet är att låta den "stå och mogna", distanseringen skärper omdömet.

– Nu har jag lärt mig att jag ska ta det lugnt.

Kluvenheten att behöva skiljas från ett konstverk har hon kommit över.

– Det är en förutsättning för att det ska fungera. Vissa gånger är det svårare, absolut. Men jag blir glad om någon annan gillar bilden.

Jenny är född i Sollefteå men sedan många år bosatt i Örnsköldsvik. Efter två års studier på Ålsta folkhögskola fortsatte hon med en masterutbildning vid Konsthögskolan i Wien. Sedan dess är hon yrkesverksam konstnär med kritikerrosade separat- och samlingsutställningar såväl i Sverige som utanför rikets gränser i bagaget.

2014 fick hon det prestigefulla uppdraget att porträttera den avgåend ebiskopen i Härnösands stift, Tuulikki Koivunen Bylund. Utställningen pågår till 8 oktober.

Vill bygga bredbandsbullerbyar

SOLLEFTEÅ Nu vill det kommunala bostadsbolaget Solatum i Sollefteå satsa på moderna attraktiva bostäder för de som bor på landet. Detta i projektet Bredbandsbullerbyar. Bland...