Torsdag 27 juni 2019

Nordsverige

Ledstjärnan för Åbergs var att koppla ihop människors liv, arbete och verksamheter i det förflutna med nutiden. Foto: SUSANNHE MELIN

Mannaminne vände tungt år

För Mannaminne i Häggvik blev 2018 ett tufft år med stor osäkerhet kring ekonomin. Men nu ser det ljusare ut och stiftelsen Mannaminne har jobbat hårt för att få ekonomin i balans.
– Det är roligt att få känna så. Många gillar Mannaminne, säger styrelseordföranden Annika Wångby Stattin.

NORDINGRÅ · Published jan 9, 2019 at 06:15

Nu satsas det framåt. Efter köpstopp, förskott och massvis med ideellt arbete.

– Samtidigt har det varit ett sorgens år när Anders Åberg lämnade oss. Men vi som är kvar jobbar för att hans Mannaminne ska finnas kvar. Att det ska vara en levande mötesplats, säger Annika Wångby Stattin.

Ett betydande lyft ekonomiskt blev det pengarna från stödgalan på Murberget i Härnösand. Runt 400 personer kom för att lyssna på en mängd namnkunniga artister som ställde upp gratis. Plus stöd från Kramfors kommun och Region Västernorrland.

– Vi känner också ett starkt stöd från folk i trakten. Utan allt ideellt arbete från många, inte minst den nya styrelsen, skulle vi aldrig klarat det, medger Annika Wångby Stattin.

Framgent kommer man bland annat jobba utifrån olika teman, historieberättande och guidning samt sätta barnen i centrum. Det mesta kommer att bli på projektbasis.

– Någon slags musikfestival blir det även om vi inte orkar med en New Orleansfestival i samma storlek som de senaste åren.

Under nära 40 år byggde urstockholmaren Anders Åberg och hustrun Barbro upp sitt unika Mannaminne som lika mycket är en installation som ett friluftsmuseum. En mötesplats för idéer och drömmar.

På skogsbacken i Häggvik trängs ett 60-tal byggnader och fordon från hela världen. Spårvagnar, bilar, båtar samsas med en ungersk bondgård, kinesisk paviljong, norsk stavkyrka, rundloge och ett dragspelsmuseum.

Miljöpriset delades ut på återvinningsanläggning

ÖRNSKÖLDSVIK I samband med en friluftsgudstjänst på Må återvinningsanläggning delade Centerpartiet i Örnsköldsvik ut årets miljöpris 2019 till Svenska kyrkan Örnsköldsvik för den...

Frida Karlsson hoppar landslagsträning

SOLLEFTEÅ Sollefteås nya skidstjärna Frida Karlsson skippar landslaget som nu ska träna i Torsby i Värmland. Hon väljer istället att träna på hemmaplan i Sollefteå.