Söndag 20 september 2020

Nordsverige

”Mannaminne har förutsättningar”

”Mannaminne har förutsättningar för att klara sin ekonomi på egen hand.” Det säger mycket överraskande Görel Thurdin som ställt sig i spetsen för stiftelsen genom att acceptera rollen som ordförande.
– Jag ser möjligheterna, säger hon med ett leende.

HÄGGVIK · Published aug 1, 2020 at 16:15

Mammaminne är konstnären Anders Åbergs livsverk. Han var en stor konstnär med stora uppdrag för konstnärlig utsmyckning av allt från Arlanda, som är porten till Sverige, till offentliga lokaler som skolor och sjukhus med mera runt om i landet.

Han var mycket erkänd som målare och ännu mera känd för sina träskulpturer. Han är representerad på Nationalmuseum och Göteborgs konstmuseum och på många andra platser. Han fick bra betalt för sina verk och gjorde bland annat ett stort arbete i Stockholms tunnelbana genom utsmyckningen av stationen i Solna centrum. Förteckningen över Anders Åbergs utsmyckningar är hur lång som helst på det så kallade nätet.

Anders Åberg var född 1945 och avled 2018. Praktiskt taget alla pengar han fick in lade han på att tillsammans med sin fru Barbro bygga upp Mannaminne.

Det är i dag en samling som innehåller drygt 60 byggnader som med tiden kommer att kräva underhåll.

En och annan anser att han därmed överlämnat ett problem till skattebetalarna efter sig.

– Så behöver det inte bli, säger Görel Thurdin. Tillsammans med familjen Åberg och Mannaminnes Vänner bygger vi nu upp ett koncept som ska vara hållbart över tiden. Vi har samlat all kommersiell verksamhet i den ekonomiska föreningen Mannaminne.

Det är stiftelsen som äger och förvaltar och som hyr ut värdshus och hotell. Mannaminne är ett av Västernorrlands största turistmål vilket betyder att vi får in betydande summor i form av entréintäkter. Dessutom har vi drygt 600 medlemmar i föreningen Mannaminnes vänner.

Görel Thurdin berättar att stiftelsen inte får något driftsbidrag från regionen i år. Endast Kramfors kommun bidrar med en mindre summa.

– Vi driver också ett Leader-projekt med bidrag för att skapa ett fysiskt och digitalt kulturellt nav och dessutom få barn och ungdomar involverade. Hela Mannaminne är ett viktigt kulturhistoriskt projekt inom teknik, musik, hållbarhet och social utveckling.

Stiftelsen har också tagit sig an en del projekt som Anders Åberg inte hann färdigställa. Det gäller bland annat så triviala saker som parkering.

– Vi har öppet hela sommaren och mycket god tillströmning av besökande, säger hon. Många semestrar hemma i år och då är Mannaminne ett mycket lämpligt utflyktsmål. Restaurangen är denna sommar möblerad så att risken för pandemismitta ska minimeras.

Vi har öppet hela sommaren och mycket god tillströmning av besökande.

Görel Thurdin

  • Ålder: 78 år
  • Familj: Maken Ernst och tre söner med familjer
  • Bor: Flyttade 1992 från Själevad till Bönhamn sedan en bekant bjudit ut bostadshus, sjöbod och båt i ett enda paket.
  • Bakgrund: Är välutbildad med pol.mag. från Uppsala och ekonomexamen från Umeå. Var riksdagsledamot för Centerpartiet 1986-1998, statsråd 1991-1994 och bland annat miljöminister, andre vice talman 1994-1998, var ordförande för Rädda Barnen Sverige i många år och Rädda Barnens internationella ordförande i fyra år med 31 medlemsländer, var ordförande för Svenska Unescorådet och Hushållningssällskapet med mera, med mera.

Mannaminne

  • I Mannaminne finns jordbruksmuseum, konstmuseer, byråkratmuseum, kinapaviljong, en tunnelbanevagn, sju spårvagnar, hus från Ungern, Estland och Norge, ett kustmuseum, en stavkyrka, den gigantiska handsnidade jordgloben i ett eget hus, ett dragspelsmuseum i form av en passagerarångbåt, ett teknikhus med många fordon och apparater, ett Drakenflygplan, ett öppet kafferosteri, en bogserbåt från Ångermanälven, den enda bevarade vagnen från det sägenomspunna Silvertåget, ett bibliotek och mycket annat.

Källa: Wikipedia

Fredrik deltar i mästarkampen

ÖRNSKÖLDSVIK Inspelningarna av den 13:e säsongen av Mästarnas mästare drog igång i fredags. En av deltagarna är Fredrik Lindström, skidskytten från Anundsjö som numera går på...

Vaccin kostnadsfritt för äldre och riskgrupper

LÄNET I år blir influensavaccinet kostnadsfritt för äldre och riskgrupper i Västernorrland. Tidigare har alla fått betala för sprutan. De nya reglerna har kommit till eftersom...

Handelsbanken stänger 180 kontor i Sverige

KRAMFORS Handelsbanken meddelar på onsdagsmorgonen att de planerar att minska antalet kontor från 380 till 200 mot slutet av 2021. Flera av storbankens kontor finns i...

Solrosor till förmån för cancerforskning

KRAMFORS Mellan Fiskja och Gissjö i Åskogen finns ett solroshav med självplock till förmån för cancerfonden. – Tanken är att barn som har cancer ska få det lite bättre och att...