Måndag 20 januari 2020

Nordsverige

Kramfors nya kommunalråd Malin Svanholm (S) står stadigt med fötterna i den norrländska myllan. Foto: SUSANNHE MELIN

Malin blir nytt kommunalråd

Nu är det klart. Malin Svanholm (S) blir det första kvinnliga kommunalrådet i Kramfors genom tiderna.
– Efter 100 år av män har jag något att bevisa, att kvinnor kan och fixar det här, säger 44-åringen.

KRAMFORS · Published nov 22, 2019 at 14:06

På torsdagskvällen tackade hon ja till uppdraget att efterträda Jan Sahlén som socialdemokratiskt kommunalråd. Eller kommunstyrelsens ordförande som är den formella titeln.

– Många kvinnor har gått före och trampat upp vägen så jag kan stå här i dag. Mest rörd är jag över det förtroende och stödet som mina partikamrater visat mig.

Av 88 giltliga röster så föll 69 procent på Malin Svanholm, ett känt ansikte inom Kramforspolitiken och engagerad sedan tonåren. Gemenskap, solidaritet och ambitionen att arbeta tillsammans löper sig en röd tråd genom hennes politiska övertygelse.

Jämställdhet och hållbarhet brinner hon särskilt för.

Viljan att söka lösningar många är överens om lägger grunden till ett gott ledarskap.

– Jag tror på att när vi är få måste vi hjälpas åt för att få bra resultat av de medel vi har och även över partigränserna.

Socialdemokraterna har ett samarbete med vänstern och det känns tryggt att ha Jon Björkman (V) som vice kommunalråd vid sin sida men sedan är kanalerna til oppositionsrådet Ida Stafrin (C) och övriga partier också öppna.

Att det är en tuff uppgift att få en ekonomi i balans är hon väl medveten om. Och att det måste göras efter noga överväganden och mod utan att tappa den solidariska tanken.

– Vi måste rigga för att inte några faller mellan stolarna utan värna de mest utsatta grupperna i samhället.

Viktiga prioriteringar är vård, omsorg, skola och personalen samt tätare arbete med näringslivet.

Fakta Malin Svanholm

  • Har under många år kombinerat sitt arbete på boendestöd med flera politiska uppdrag. Sitter med i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, ordförande i Mediateknik, Räddningstjänstförbundet och ledamot i kollektivtrafikmyndigheten.
  • Styrka: Hellre samarbete än konfrontation. Erfarenhet och entusiasm. Goda relationer inom och över partigränserna.
  • Fritid: Familj, vänner och lyssna på musik. Älskar Skule naturscen och tycker Kramfors är en fantastiskt livskraftig kommun.

Miljoner till flygplatser

KRAMFORS Höga Kusten airport får 9,1 miljoner kronor i statligt stöd som kompensation för det driftunderskott den nya flygskatten inneburit. – Ett välkommet och viktigt besked...

De mindre skogsägarna drabbas mest

ÅNGERMANLAND Sedan årsskiftet kommer det alltid att tas ut en avgift för ansökan om timmerupplag inom vägområde för allmän väg. Avgiften tas för Trafikverkets handläggning av...

Miljoner för integration

LÄNET Kommuner som haft ett högt flyktingmottagande får extrapengar från regeringen. Totalt 80 miljoner kronorfördelas till drygt 40 kommuner. Pengarna delas ut till både Härnösand,...

Krogkontroll välkomnas

KRAMFORS Var tredje alkoholhandläggare i landet har utsatts för hot eller våld. I Malmö är de utrustade med skyddsväst när de är ute på uppdrag. Arbetsmiljön på krogarna i...