Söndag 16 juni 2019

Nordsverige

Magdalenas skulptur ska invigas

Hon är ortens i särklass framgångsrikaste idrottare genom tiderna. På meritlistan finns bland annat sex VM–guld, två OS–brons och sex totalsegrar i Världscupen i skidskytte.
Nu hedrar Ullånger sin stolthet Magdalena Forsberg. Lördag den 27 oktober avtäcks en bronsskulptur i skala 1:1 av henne.

ULLÅNGER · Published okt 7, 2018 at 06:15

Initiativet till skulpturen togs av sångaren Ehrling Eliasson som fick föreningen På Kusten och lokala företagare att haka på.

Kostnaden för skulpturen uppgår till cirka en kvarts miljon kronor och finansieras av sponsring från företag, gåvor från privatpersoner och stöd från Kramfors kommun.

Konstnären Jörgen Nilsson från Örnsköldsvik har gjort skulpturen, som kommer att placeras i Generationernas Park i Ullånger.

Mitt i samhället och väl synlig från huvudgatan Sundbrogatan.

–  Meningen var att den skulle ha varit klar och avtäckts redan i vintras, men av olika skäl – bland annat blev konstnären sjuk – har det dröjt ända till nu, säger Bruno Nylén i På Kusten.

Sista lördagen i oktober är det dags.

Då kommer Svenska Skidskytteförbundets ordförande Olle Dahlin att vara med, likaså vice ordförande Sofia Domeij samt representanter för skidskyttegymnasiet i Sollefteå.

Det blir underhållning av bland andra Ehrling Eliasson och Titti Sjöblom och som konferencier har man anlitat radioprofilen TullaMaja Fogelberg.

– Vi hoppas att så många som möjligt kommer till Generationernas Park den dagen, säger Bruno Nylén som avslöjar att ett tv–team från Tyskland eventuellt också dyker upp Ullånger i slutet av oktober.

Magdalena Forsberg är född i Örnsköldsvik och uppvuxen i Ullånger. Hon bor sedan många år i Bergeforsen, Medelpad, men har övertagit föräldrahemmet i Ullånger och har sagt i intervjuer att hon ser en framtid här.

– Det känns lite konstigt att bli skulptur men samtidigt är det förstås hedrande, sa Magdalena i fjol.

– Men jag vill inte att det ska bli en så stor grej av det, tillade hon.

Något som På Kusten tagit fasta på.

– Vi vill att det ska bli festligt och värdigt men inte storslaget. Det viktiga är att Magdalena ska känna sig bekväm med alltihopa, säger Bruno Nylén.

Magdalena Forsberg är inte bara populär i Ullånger.

Hon fick Jerringpriset – för årets bästa idrottsprestation, framröstad av svenska folket – vid fyra tillfällen mellan åren 1997 och 2001. Flest gånger av alla.

Om Magdalena Forsberg

  • Magdalena Forsberg är svensk programledare och före detta skidskytt och längdåkare. Hon vann Världscupen i skidskytte sex år i rad under åren 1997 till 2002.
  • Hon har gällande rekord bland svenska idrottsutövare då hon tilldelats Jerringpriset fyra gånger.

Vill bygga bredbandsbullerbyar

SOLLEFTEÅ Nu vill det kommunala bostadsbolaget Solatum i Sollefteå satsa på moderna attraktiva bostäder för de som bor på landet. Detta i projektet Bredbandsbullerbyar. Bland...