Måndag 19 augusti 2019

Nordsverige

Magdalena i bronsform glimmade som guld

Det sägs att man inte blir profet i sitt eget land, men det stämde inte i Ullånger i lördags. Närmare 300 personer samlades vid Generationernas Park för att hylla bygdens egen dotter Magdalena Forsberg, när skulpturen av henne skulle invigas.

ULLÅNGER · Published okt 31, 2018 at 16:30

Inledde gjorde Ehrling Eliasson, som är initiativtagare till skulpturen.

– Magdalena växte ju upp i Ullånger och är en av Sveriges största idrottsprofiler genom tiderna, berättar Ehrling och det känns rätt att det blir ett minnesmärke under hennes livstid. Det kändes riktigt bra att hon var positiv till det när jag frågade och det är även viktigt för bygden och sätter Ullånger ännu mer på kartan.

I den höstkyliga luften spreds värme från grillen, men framför allt från scenen. Magdalena berättade om sin uppväxt i Ullånger, där både skidåkning och friidrott på Kinavallen stod på programmet och där backen upp mot Törna var extra speciell.

– Det känns verkligen spännande, sa Magdalena innan avtäckningen och jag har heller inte sett skulpturen i förväg.

Metaller av olika slag förgyllde tillställningen och förutom sång av Ehrling och Titti, så uppträdde även Nylands Järn och nog var det så att bronsskulpturen av Magdalena Forsberg nästan glimmade som guld dagen till ära.

Oseriösa sotarföretag luras med avskaffad lag

Örnsköldsvik Sotningsdistriktet i Umeå har tidigare gått ut med en varning för oseriösa sotare och nu varnar även Sundsvall. Örnsköldsvik har tidigare haft samma problem.

Skogsdag drog besökare

JUNSELE En framgångsrik och mycket populär dag. Så kan skogsdagen i lördags på Junsele djurpark beskrivas med sina omkring 3 000 besökare.

Kornet Acanthus kom tillbaka till Norrland efter 110 år i USA

Dorotea Hört talas om det norrländska matkornet Acanthus? Inte? Kornet odlades av Jonas Gustafsson och hans hustru Brita Greta vid gården Bergvattnet i Dorotea. Hamnade av en...