Torsdag 28 maj 2020

Nordsverige

Lurviga urtidsdjur fascinerar

De ser ut som barna Hedenhös kossa Mura och bor på Nyadals mest fotograferade gård 2018. Året då Leif Sahlin förverkligade drömmen om att skaffa skottska höglandsboskap som är tjusiga att skåda och håller landskapet öppet. Turister och närboende är exalterade.

NYADAL · Published maj 22, 2020 at 06:15

Långhåriga, snälla men ändå inte närgångna. Highland Cattle-rasen andas urtid och är tåliga och härdiga.

– Jag har alltid fascinerats av skotska höglandsboskap som är ute vinter som sommar. Är det fulväder hittar de på att stå ute, precis som att "nu får jag in lite luft i håret", beskriver Leif Sahlin sina lurviga raringar.

Sambon Lena Nilsson berättar att djuren med respektingivande stora horn är vitt skilda personligheter.

– Thelma är lite suraktig medan man kan få klia Louise när hon äter. Men jag går inte in i hagen utan håller mig helst utanför.

Återstår gör tjuren Ferdinand som Leif med viss orsak kallar för "buspojken".

– Han har redan rymt tre gånger. Nosat runt i jordgubbslandet, varit på väg ut på logen eftersom dörren var öppen och hälsat på traktorn. Godsaker i hinken lockar tillbaka rymlingen.

Djuren införskaffdes samtidigt som Leif fick tjänstepension 2018. Vurmen för udda djur avgjorde valet och bättre buskröjare finns inte. Kan han dessutom få några slantar på köttet och samtidigt hålla markerna öppna är det en bonus.

– Här har varit japaner, spanjorer och tyskar och fotat. En bil skulle vända om på gårdsplanen och hamnade i diket, skrattar han vid det dråpliga minnet.

Erik Daniels vandringsled genom djupa skogar

NORA Tack vare ideella insatser från Nora hembygdsförening och stöd från Skogsstyrelsen har Erik Daniels led kunnat fulländas. Leden binder samman de kojor den säregne...

Krambo efterskänker butikernas lokalhyra

KRAMFORS Utbrottet av covid-19 har slagit hårt mot flera svenska branscher. En stor kostnadspost är den hyra som många hyresgäster nu har svårt att betala. Därför efterskänker...

Tufft läge för förening

RAMVIK Från att ha varit ett ställe med liv och rörelse är det nu tyst och stilla i Ramviks  anrika folkets hus. Ingen musik tonar ut på kvällarna och parkeringen ligger öde....

Skadegörelsen fortsätter i Kramfors

KRAMFORS Vågen av skadegörelse och busliv fortsätter i Kramfors. Senast i raden är Gallerian Christoffer där en ruta i entrédörren krossats. – Vi har inget att jobba vidare på...