Måndag 21 september 2020

Nordsverige

Längtan efter ett långsammare liv

Svenskarna renoverar som aldrig förr. Under våren när coronapandemin bromsade in på många sätt syntes en tydlig ökning i renoveringsviljan. Det visar Renoveringsindex. Ermin Andersson och Nathanael Persteiner flyttade från Göteborg till Salsåker och ska återge sitt nyköpta hus från förra sekelskiftet dess forna glans.

SALSÅKER · Published sep 2, 2020 at 06:15

Först tittade de på en gammal skolbyggnad som var till salu i Salsåker och råkade då bara få syn på huset som stack upp bakom en massa träd i Meandersbacken

– Huset såg ut att vara tomt och vi vill komma ifrån storstaden. Oj, vad stort det var tänkte vi först eftersom man inte såg så mycket för skogen, men det var något sådant vi hade letat efter, ler Ermin Andersson och Nathanael Persteiner tillägger lyckligt:

– Det är lite så vi har föreställt oss, att det ska vara ett vitt hus uppe på en kulle med utsikt.

Huset överträffade allt annat de tittat på och det kändes som en stor vinst när köpet var klart. Det 320 kvadratmeter stora huset byggdes 1909, har sex rum nere och antagligen lika många uppe. Här har varit postkontor, skolmatsal och lägenhetsuthyrning men varför det byggdes ursprungligen har man inte fått kläm på men skulle gärna vilja veta mer.

Tanken är att bo i huset permanent och kunna göra det redan nästa år, återstår att se om tidsplanen är ett önsketänkande. Mycket måste fixas, uppvärmningen bland annat och så är det bara sommarvatten och avloppet behöver göras om. Regnet stoppade upp målandet och skrapandet, men en sida blev det.

Att få uppleva vintern i Höga kusten känns spännande och alla andra på gatan är året runtboende vilket passar de här sociala göteborgarna ypperligt.

– Innan hade vi inte särskilt stor koll Höga kusten eller Nordingrå. Först när vi kommit hit har vi förstått att det finns jättemycket att se och uppleva. Det var huset som ledde oss hit och alla grannarna har varit förbi och tycker det är roligt att det inte förfaller utan tas om hand, fortsätter Nathanael Persteiner.

– En granne sade att om man köper ett hus här får man hela byn på köpet och vi känner oss väldigt välkomna. Där man bor nu i lägenheten kanske man hälsat på någon i hissen men vet inte vad någon heter. Första veckan här blev vi inbjudna på kaffe hos fyra olika grannar, jämför de.

På bara några futtiga veckor har de röjt bort oönskad växtlighet på den 6000 kvadratmeter stora tomten, väckt nytt liv i rabatten, plockat bort plastmattor inomhus och fått fram de fina brädgolven och befriat spegeldörrarna från masonitskivor. Tvåvåningsverandan på framsidan ska återställas.

Flera kakelugnar är kvar, ett charmigt piano, en mangel, köksbord och pinnstolar. Och egna tidsenliga loppisfynd som gjordes innan de ens hunnit skaffa ett hus, "så man kan säga att vi började i fel ände" tillstår de muntert.

Odlingsmöjligheter för självförsörjning var viktigt när de skulle uppfylla drömen om ett liv på landet. Skogsträdgårdsinriktning har de i tankarna, ett odlingssystem som imiterar naturliga skogsekosystem som lundar och skogsbryn. Skogsträdgården är designad för att möta de behov som finns på platsen.

Målet är att leva i samklang med naturen som kan sköta sig själv och inte behöver så mycket resurser utifrån.

– En köksträdgård med vanliga grönsaker och några växthus. Drömmen vore att ha en massa fruktträd och bärbuskar. Äpplen, plommon, päron, körsbär...exemplifierar Nathanael Persteiner så det nästan vattnas i munnen.

Ermin Andersson vill ha mycket snittblommor, bara för att det är fint. Av ringblommor har de gjort salva och te av kamomill. Jordkällaren blir perfekt förvaring för rotsaker och potatis. I framtiden ska det införskaffas höns, får och ankor när de gjort i ordning dammen i skogsbrynet.

Det var något sådan här vi hade letat efter

Handelsbanken stänger 180 kontor i Sverige

KRAMFORS Handelsbanken meddelar på onsdagsmorgonen att de planerar att minska antalet kontor från 380 till 200 mot slutet av 2021. Flera av storbankens kontor finns i...