Tisdag 19 mars 2019

Nordsverige

Bibliotekarien Maria Johansson och kollegorna på biblioteket har bullat upp med intressanta lästips på kvinnotema. Foto: SUSANNHE MELIN

Kvinnodag och 100 år av rösträtt i Kramfors

Internationella Kvinnodagen och 100 år av rösträtt uppmärksammas på Bio Royal i Kramfors den 8 mars. Det blir teater, estradpoesi, musik och filmvisning.

KRAMFORS · Published mar 7, 2019 at 06:15

Internationella Kvinnodagen äger rum varje år den 8 mars. Dagen blev på FN:s initiativ officiell 1977.

Ofta talar man om att ”fira” dagen men enligt FN är budskapet detsamma som det var från första början- att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation världen över.

Beslutet att ge kvinnor rösträtt togs i riksdagen den 17 december 1918. Det innebar att kvinnor fick rösta i kommunvalet 1919 och i riksdagsvalet 1921. Samma år rösträtten infördes grundades för övrigt tidningen Nordsverige.

– Det är viktigt att uppmärksamma kampen som förts för kvinnor och fortfarande pågår. Vi kan heller inte ta för givet de rättigheter vi fått eller att de ska få vara kvar utan måste arbeta vidare, säger bibliotekarien Maria Johansson ur arrangörsstaben.

Teater Babelsberg är en grupp nyanlända som står på scenen. Kabina Karlsson gör poesiläsning till ett verbalt äventyr. Julie Näslund Nordlöf svarar för musikalisk underhållning.

På biblioteket finns Digidel Center som ska stärka invånarnas digitala kompetens. Projektledare är Safaa Alhaj Bakou och hon välkomnar arabisktalande kvinnor på förmiddagen.

Regeringen hör Sollefteå

STOCKHOLM Regeringen lyssnar på Sollefteå. Men några löften ger man inte. Så går det att sammanfatta det möte som Sollefteå kommun tillsammans med åtta andra mindre kommuner har...

Föräldrar delar inte lika

LÄNET Sverige har en lång väg kvar till ett jämställt nyttjande av föräldraförsäkringen. Det visar senaste kvalitetsindex från Tjänstemännens centralorganisation, TCO. Men det...