Torsdag 28 maj 2020

Nordsverige

Annika Wångby Stattin. Foto: SUSANNHE MELIN

Kultur tar plats utomhus

Friluftsmuseet i Häggvik är ett av undantagen i virustider när många evenemang ställs in.
– Mannaminne är till stora delar en utomhusupplevelse. Därför känner vi oss trygga och glada att kunna öppna på Mors dag, säger verksamhetsledaren Annika Wångby Stattin.

HÄGGVIK · Published maj 14, 2020 at 11:15

Den 31 maj slås dörrarna upp på Mannaminne som har öppet hela sommaren och in i september.

I normala fall skulle man inlett säsongen med att hålla helgöppet från och med 2 maj.

– Det kommer att bli lite annorlunda i sommar. Riskerar det att bli för trångt inne på våra många museer får vi ordna köer och utomhus planerar vi för enkelriktade promenadstråk. Mat och fika kan erbjudas både ute och inne, berättar Annika Wångby Stattin.

Mannaminne har fördelen av att ligga i en skogsbacke och man har för avsikt att använda utomhusmiljön på bästa sätt.

Allkonstverket Anders Åberg skapade tillsammans med hustrun Barbro står på tre ben: Stiftelsen Mannaminne, föreningen Mannaminnes vänner och en ekonomisk förening vars uppgift är att sköta ekonomin och driva kaféet och boendet.

Kulturen tycker hon har en mycket viktig plats i kristider:

– Vitsen med Mannaminne är att visa vad en människa kan hitta på. Sedan blev det vackert också. Anders Åberg skapade en unik mötesplats för kultur, teknik, historia, framtid och inspiration, säger hon och imponeras.

Solveig Nordlunds film om urstockholmaren som fann sin livsplats i Höga kusten gav Mannaminne ett uppsving. Och när resetidningen Vagabond tipsar om tio unika sommaräventyr i Sverige är Mannaminne med på topplistan.

Nio av den tio punkter omfattande listan handlar om naturturism, vargspaning i Bergslagen till exempel - men punkt fyra sticker ut och handlar om konst och kultur i Västernorrland. Åbergs minivärld beskrivs som humoristisk, upprorisk och fantasifull på samma gång.

Erik Daniels vandringsled genom djupa skogar

NORA Tack vare ideella insatser från Nora hembygdsförening och stöd från Skogsstyrelsen har Erik Daniels led kunnat fulländas. Leden binder samman de kojor den säregne...

Krambo efterskänker butikernas lokalhyra

KRAMFORS Utbrottet av covid-19 har slagit hårt mot flera svenska branscher. En stor kostnadspost är den hyra som många hyresgäster nu har svårt att betala. Därför efterskänker...

Tufft läge för förening

RAMVIK Från att ha varit ett ställe med liv och rörelse är det nu tyst och stilla i Ramviks  anrika folkets hus. Ingen musik tonar ut på kvällarna och parkeringen ligger öde....

Skadegörelsen fortsätter i Kramfors

KRAMFORS Vågen av skadegörelse och busliv fortsätter i Kramfors. Senast i raden är Gallerian Christoffer där en ruta i entrédörren krossats. – Vi har inget att jobba vidare på...