Lördag 8 augusti 2020

Nordsverige

Dramapedagogen Agneta Holmströms digra erfarenhet inom teater och lösningsinriktad pedagogik vitaliserar kulturlivet i Kramfors kommun. Foto: SUSANNHE MELIN

Kultur i skolan höjer resultaten

Dramapedagogen Agneta Holmström lämnade en fast tjänst i Stockholm för att bo på landsbygden. Nu vitaliserar hon kulturlivet i Kramfors och trivs med höstmörkret hemma i Bjärtrå.

BJÄRTRÅ · Published nov 28, 2018 at 06:15

Agneta Holmström kryssar mellan slaskpölarna med gröna kängor på fötterna och ett stadigt grepp om det prickiga paraplyet och i andra handen, en brun retro väska fylld av rekvisita. Uppenbarelsen påminner faktiskt lite om Mary Poppins, nannyn som dimper ned i en barnfamilj och med magiska krafter lär dem njuta av livet.

För Agneta uppstår magi när hon får vara med och öppna upp kreativa kanaler hos barn och vuxna. Inom skolan har gedigen erfarenhet av lösningsinriktad pedagogik.

– Ett förhållningssätt och som fokuserar på det som fungerar. Det är magiskt att se vad som händer, utbrister hon spontant.

Arbetssättet är konstruktivt och hoppingivande. Mycket handlar om uppmuntran och där drama kommer in som en naturlig del.

Dramapedagoger kan arbeta inom flera olika fält och med olika ålderskategorier, från dramalek med små barn till forumspel för vuxna. Drama är att ”gestalta genom handling”. Agneta har sett hur tystlåtna barn övervunnit sin blyghet och står på scenen som om det vore den självklaraste saken i världen. En plats i strålkastarljuset är inte drömmen för alla och då kan en typ vaktmästarsyssla vara alternativet. Skapandeprocessen är viktigast och att det kan bli något av en idé stärker självkänslan.  

– Jag skulle vilja införa och få skolor förstå vad man kan vinna på att ta in kvalitativ kultur i skolan. Undersökningar visar att på skolor som gjort det höjs resultaten, berättar hon.

Nationella folkhälsokommittén slår fast i en rapport att ”Goda kulturupplevelser är väsentliga för barns och ungas utveckling och gör tillvaron djupare, rikare och mer meningsfull”. Kulturupplevelser utvecklar barn och ungas förmåga att uppleva, förstå, avläsa och uttrycka känslor.

Sedan Agneta flyttade till Kramfors för ett år sedan är hon drivande i en amatörteatergrupp i Bjärtrå och som förbereder en minirevy. Dessutom har hon med stöd från NBV Kramfors och Amatörernas Riksförbund startat upp och leder en asylgrupp, Teater Babel, där man gärna vill ha sällskap av fler svenskar. Orevyn i Västansjö har tagit del av hennes kunskaper och Sollefteå är på gång.

– Men först måste jag ta körkort för annars blir det krångligt med resorna, konstaterar hon.

Kvar i Stockholm är skådespelarmaken Kevin som gör det mesta inom dans, film och teater. Båda har vistats utomlands i omgångar men tillbringat somrarna i Bjärtrå och med naturen inpå husknuten.

– Tänk att här bor jag. Så kan jag tacksamt tänka i sängen på kvällen. Men jag är inte bara en romantisk idealist utan här för att bidra med det jag faktiskt kan, betonar hon avslutningsvis.   

Trygghetsboende närmare en lösning

Nordingrå Görel Thurdin skulle vid 78 års ålder kunna ta det väldigt lugnt tillsammans med maken Ernst i idylliska Bönhamn efter en mycket framgångsrik karriär inom det...

Risk för ökad smittspridning

LÄNET Trots att smittan minskar i Västernorrland finns det en risk för en ökad smittspridning i länet. Detta enligt scenarier som tagits fram för Västernorrland.

Bra kvalitet på årets vallskörd

SALBERG Under årets första vallskörd, har delar av Västernorrlands län drabbats av isbränna. Hos mjölkbonden Peter Edholm har skörden lyckligtvis varit oförändrad.

Snart möjligt flyga igen

KRAMFORS Den 10 augusti kör flygtrafiken igång på Höga Kusten Airport igen. Efterlängtat inte minst bland lokala företagare som behöver åka till Stockholm. – Vi kör en tur om...