Måndag 21 september 2020

Nordsverige

Hampus Sjödin, Peder Johansson, Glenn Gradin och Lisa Lindström som alla varit delaktiga i projektet med att dela ut matkassar till människor i riskgrupp från Kramforsalliansens sida. Foto: ALINA ÖSTERSTRÖM

Kramforsalliansen stöttar riskgrupper i coronakris

När pandemin bröt ut kunde spelare i Kramforsalliansens olika lag köra ut matkassar till personer i riskgrupp genom ett samarbete mellan Kramfors handel, Kramforsalliansen och även handelsbanken och matbutikerna i kommunen.

Kramfors · Published aug 25, 2020 at 11:15

Det var på Caroline Strindunds initiativ som projektet med att köra ut matkassar till riskgrupper startade i våras. Caroline jobbar mestadels med event på Kramfors handel, något som det inte blev mycket av när coronavirusets spridning tog fart. Därför körde hon ut matkassar på arbetstid, men när trycket ökade så tog hon kontakt med Kramforsalliansen.

– Det har gått jättebra, trycket har varit högt både på de som efterfrågar matkassar för att undvika att gå i butiker, men också från medlemmarnas sida som har velat hjälpa till. Vi har till och med haft epatraktorer och mopedbilar som kört ut till de som vill ha kassar inne i stan, säger Glenn Gradin som är engagerad i projektet.

Möjligheten till den extra stöttningen har varit väldigt populärt hos de som behöver hålla extra social distans. Vissa veckor har föreningen haft ungefär 30 hushåll att köra ut kassar till.

– Det finaste var när vi körde ut till en person som fyllde år och som vi sjöng för också. Han blev så glad och vi kramades, fastän man egentligen inte ska göra det, minns Lisa Lindström från en av bilturerna runt om i Kramfors.

Senare i projektet gick även Handelsbanken in, för att stötta med bensinkostnader till föreningsmedlemmarna som kör ut kassarna två till tre dagar i veckan, från olika matbutiker. Trots att det är många som är delaktig i arbetet med att hjälpa samhället när saker och ting inte är som vanligt, har samarbetet mellan dessa gått bra, tycker Kramforsalliansen. Det är, förutom de olika initiativtagare och delaktiga också från olika matbutiker som maten plockas ihop och körs ut. De som får kassarna utkörda till sig har varit glada och tacksamma över hjälpen med att hålla social distans.

Efterfrågan på hjälp med att få hem mat, har minskat något men det är fortfarande cirka 15 personer i veckan som Kramforsalliansen kör ut matkassar till. Fotbollsklubben tycker att det känns bra att kunna göra något för samhället tillsammans.

Handelsbanken stänger 180 kontor i Sverige

KRAMFORS Handelsbanken meddelar på onsdagsmorgonen att de planerar att minska antalet kontor från 380 till 200 mot slutet av 2021. Flera av storbankens kontor finns i...