Tisdag 19 mars 2019

Nordsverige

Kramfors toppar handelsindex

Dagligvaruhandeln i Kramfors (livsmedel) håller en god position i Ångermanland och länet och har faktiskt det högsta indextalet i landskapet, index 101, samma som Sundsvalls kommun. Något sämre är det med sällanköpsvaror.

KRAMFORS · Published okt 31, 2018 at 11:15

I den gruppen ingår övrig handel men bilhandeln räknas inte i dessa mätningar.

Kramfors index i sällanköp är 47, likvärdigt med Sollefteå, men en bra bit från Ö-vik som har 87 i index.

Positiv är dock att sällanköp i Kramfors ökat med 4 % i kr jämfört med 2016.  

Det här berättar Christer Westin, Nyland. Han har tidigare suttit tio år i Svensk Handels styrelse på riksplanet och är idag ordförande i valberedningen.

– Det finns flera förklaringar till Kramfors höga indextal, en är att det finns stora aktörer inom järn, färg- och bygghandeln, säger Christer Westin.

Handeln i Kramfors kommun omsatte 915 miljoner kronor  2017, varav sällanköp stod för 272 miljoner kronor och dagligvaror för 643 miljoner kronor.

Totalt i länet såldes varor för 15,8 miljarder kr och i  Sverige som helhet för drygt 662 miljarder.

Handeln är i ständig förändring. Verksamheter upphör och nya kommer.

Till de senare hör Ur& Pen’s etablering i Gallerian Christoffer i Kramfors i slutet av oktober. Ur&Pen har drygt 100 butiker i landet. Den i Kramfors blir en av de största sett till ytan.

Sedan några veckor har Kramfors Handel börjat sälja ett nytt presentkort som är digitalt.

Kortet ser ut som ett betalkort, laddas med pengar  och  kan sedan användas i ett 40-tal butiker.

– Det tidigare manuella presentkortet, som sålts sedan 2014, har genererat nästan 4 miljoner kronor, som därmed stannat i kommunens butiker, berättar Christer Westin.

Det finns flera förklaringar till Kramfors höga indextal.

Regeringen hör Sollefteå

STOCKHOLM Regeringen lyssnar på Sollefteå. Men några löften ger man inte. Så går det att sammanfatta det möte som Sollefteå kommuner tillsammans med åtta andra mindre kommuner...

Ny ägare till Stolt fastigheter

JUNSELE Efter tre års funderade slog Stefan Stolt till och sålde sitt bolag och hela fastighetsbeståndet i Junsele. Även Nordsverigehuset i Sollefteå ingår i beståndet och de nya...