Måndag 19 augusti 2019

Nordsverige

Kramfors toppar handelsindex

Dagligvaruhandeln i Kramfors (livsmedel) håller en god position i Ångermanland och länet och har faktiskt det högsta indextalet i landskapet, index 101, samma som Sundsvalls kommun. Något sämre är det med sällanköpsvaror.

KRAMFORS · Published okt 31, 2018 at 11:15

I den gruppen ingår övrig handel men bilhandeln räknas inte i dessa mätningar.

Kramfors index i sällanköp är 47, likvärdigt med Sollefteå, men en bra bit från Ö-vik som har 87 i index.

Positiv är dock att sällanköp i Kramfors ökat med 4 % i kr jämfört med 2016.  

Det här berättar Christer Westin, Nyland. Han har tidigare suttit tio år i Svensk Handels styrelse på riksplanet och är idag ordförande i valberedningen.

– Det finns flera förklaringar till Kramfors höga indextal, en är att det finns stora aktörer inom järn, färg- och bygghandeln, säger Christer Westin.

Handeln i Kramfors kommun omsatte 915 miljoner kronor  2017, varav sällanköp stod för 272 miljoner kronor och dagligvaror för 643 miljoner kronor.

Totalt i länet såldes varor för 15,8 miljarder kr och i  Sverige som helhet för drygt 662 miljarder.

Handeln är i ständig förändring. Verksamheter upphör och nya kommer.

Till de senare hör Ur& Pen’s etablering i Gallerian Christoffer i Kramfors i slutet av oktober. Ur&Pen har drygt 100 butiker i landet. Den i Kramfors blir en av de största sett till ytan.

Sedan några veckor har Kramfors Handel börjat sälja ett nytt presentkort som är digitalt.

Kortet ser ut som ett betalkort, laddas med pengar  och  kan sedan användas i ett 40-tal butiker.

– Det tidigare manuella presentkortet, som sålts sedan 2014, har genererat nästan 4 miljoner kronor, som därmed stannat i kommunens butiker, berättar Christer Westin.

Det finns flera förklaringar till Kramfors höga indextal.

Oseriösa sotarföretag luras med avskaffad lag

Örnsköldsvik Sotningsdistriktet i Umeå har tidigare gått ut med en varning för oseriösa sotare och nu varnar även Sundsvall. Örnsköldsvik har tidigare haft samma problem.

Skogsdag drog besökare

JUNSELE En framgångsrik och mycket populär dag. Så kan skogsdagen i lördags på Junsele djurpark beskrivas med sina omkring 3 000 besökare.

Kornet Acanthus kom tillbaka till Norrland efter 110 år i USA

Dorotea Hört talas om det norrländska matkornet Acanthus? Inte? Kornet odlades av Jonas Gustafsson och hans hustru Brita Greta vid gården Bergvattnet i Dorotea. Hamnade av en...