Lördag 7 december 2019

Nordsverige

Klassiska arenor med rik historia

Entréskylten är nedplockad sedan länge. Kioskhytterna är rivna liksom den gamla danspaviljongen. Här, på Nordparken i Mjällom, dansade och roade sig folk förr i tiden. Och till Nordvallen, tvärs över vägen, kom den svenska friidrottseliten på 1950-talet och början av 1960-talet för att delta i Nordingråspelen.

MJÄLLOM · Published nov 9, 2019 at 12:15

Några år efter andra världskrigets slut, i början på 50-talet, inleddes eran av stora friidrottstävlingar på Nordvallen. Då arrangerades Nordingråspelen på midsomrarna, vilket kunde dra över 4 000 åskådare. Efteråt gick man över till Nordparken där det blev dans.

I första början dansades det i ett närliggande sandtag. Men Nordingrå Sportklubb köpte mark och byggde Nordparken med danspaviljong. För att inte folk skulle smita in gratis, restes staket. Intäkterna var viktiga för föreningen. De kunde uppgå till på den tiden ansenliga summor som 25 000 kronor. 1956 var trycket som störst. Då kom det 4 500 personer till Nordingråspelen och många av dem blev också kvar för de andra festligheterna.

Det året satte Ragnar ”Ragge” Lundberg sitt sista av flera svenska rekord i stavhopp, 4,46. Det skulle stå sig i sex år.

Till Nordparken kom i sin tur några av dåtidens största dansband och här upplevdes också komikern Martin Ljung och boxningsvärldsmästaren Ingemar ”Ingo” Johansson.

En bit in på 1960-talet tog det slut. På Nordvallen blev det mest fotboll och på Nordparken tystnade musiken.

Arne är kvitt förvaltarskapet

SELTJÄRN Nu är det över. Förvaltarskapet har hävts. Det har varit lite drygt ett års kamp för Arne Gavelin som sattes under förvaltare i november ifjol. I dag har Ångermanlands...

Miljonregn över Skuleberget

SKULE Tillväxtverket går in med 19 miljoner kronor till jättesatsningen på Skulebergets utveckling. Beskedet innebär att arbetet med en ny liftanläggning, downhill-bana,...

Bolag kräver ny upphandling

SOLLEFTEÅ Bolaget Feka Partner AB i Sollefteå kräver att Sollefteå kommun gör om upphandlingen för elarbeten. Feka Partner vänder sig mot de negativa omdömen som kommunala...