Torsdag 28 maj 2020

Nordsverige

Klassiska arenor med rik historia

Entréskylten är nedplockad sedan länge. Kioskhytterna är rivna liksom den gamla danspaviljongen. Här, på Nordparken i Mjällom, dansade och roade sig folk förr i tiden. Och till Nordvallen, tvärs över vägen, kom den svenska friidrottseliten på 1950-talet och början av 1960-talet för att delta i Nordingråspelen.

MJÄLLOM · Published nov 9, 2019 at 12:15

Några år efter andra världskrigets slut, i början på 50-talet, inleddes eran av stora friidrottstävlingar på Nordvallen. Då arrangerades Nordingråspelen på midsomrarna, vilket kunde dra över 4 000 åskådare. Efteråt gick man över till Nordparken där det blev dans.

I första början dansades det i ett närliggande sandtag. Men Nordingrå Sportklubb köpte mark och byggde Nordparken med danspaviljong. För att inte folk skulle smita in gratis, restes staket. Intäkterna var viktiga för föreningen. De kunde uppgå till på den tiden ansenliga summor som 25 000 kronor. 1956 var trycket som störst. Då kom det 4 500 personer till Nordingråspelen och många av dem blev också kvar för de andra festligheterna.

Det året satte Ragnar ”Ragge” Lundberg sitt sista av flera svenska rekord i stavhopp, 4,46. Det skulle stå sig i sex år.

Till Nordparken kom i sin tur några av dåtidens största dansband och här upplevdes också komikern Martin Ljung och boxningsvärldsmästaren Ingemar ”Ingo” Johansson.

En bit in på 1960-talet tog det slut. På Nordvallen blev det mest fotboll och på Nordparken tystnade musiken.

Morddömd vill bli friad

MELLANSEL I september ifjol inträffade ett knivdåd där en man omkom. Nu vill den man som dömdes för dådet i både tingsrätt och hovrätt att även Högsta domstolen tar upp ärendet.

Krambo efterskänker butikernas lokalhyra

KRAMFORS Utbrottet av covid-19 har slagit hårt mot flera svenska branscher. En stor kostnadspost är den hyra som många hyresgäster nu har svårt att betala. Därför efterskänker...

Hundar tävlar virtuellt

SOLLEFTEÅ Draghundsföreningen Lag 42 Team Sollefteå bjuder in till en virtuell draghundstävling den 30 maj. Redan har över 8 000 intresseanmälningar inkommit via föreningens...