Torsdag 4 juni 2020

Nordsverige

Peter Velin, Kiflom Mihreteab Hagos, Göran Freed och Lars Hallin har goda erfarenheter av samarbetet mellan skola och företag. Kramfors har länge legat i framkant när det gäller företagsförlagd utbildning. Foto: SUSANNHE MELIN

Kiflom fick chansen att uppfylla sin stora dröm

I Eritrea fick Kiflom Mihreteab Hagos aldrig chansen att utveckla sitt tekniska intresse. Men i Kramfors håller en dröm på att bli verklighet på Ådalsskolans Industritekniska program.

KRAMFORS · Published maj 12, 2020 at 06:15

Redan under uppväxten fångade maskiner och bilar Kifloms uppmärksamhet.

Att få jobba praktiskt och i ett tekniskt yrke var en tanke som snart växte fram. Men i hemlandet fanns inte möjligheten att genomföra de nödvändiga studierna.

Förutsättningarna ändrades när han som 16-åring anlände till Sverige 2014. Via språkintroduktionen på Ådalsskolan öppnades vägen till en yrkesutbildning på Industritekniska programmet. Snart tar han studentexamen.

Dessutom har han sedan januari en lärlingsanställning på sitt praktikföretag, Nordhydraulic.

– Jag jobbar heltid här tisdag, onsdag och torsdag och får lön, berättar Kiflom.

Måndag och fredag distanspluggar han teori.

Personal på företaget är handledare. Men Kiflom har kommit så långt i sin utbildning att han kan jobba självständigt. Där sköter han en maskin där han rengör ventiler samt kontrollerar att det inte är något fel på dem.

Personalchefen Per Hallin inflikar:

– I och med att han har lärt sig så mycket ger han oss verkligen någonting tillbaka och är inte bara någon som går vid sidan om.

Under det första av de tre studieåren läggs grunden.

– Jag och P-G Öberg undervisar då i svetsning, CNC-styrda maskiner och skärande bearbetning. Men eleverna får också börja att göra riktiga jobb, upplyser programansvarige Göran Freed som imponeras över Kifloms utvecklingsresa.

– Sista terminen har det lossnat ordentligt och han har utvecklat sig själv och vågar ta för sig mer, en bra kurva, berömmer han.

Ådalsskolan har en speciell lokal på Nordhydraulic för delar av grundutbildningen. Under år två och tre skiftar utbildningen allt mer skarpt mot företagets reguljära produktion.

– Upplägget med företagsförlagd utbildning fungerar väldigt bra. Ända sedan vi började med det har i princip alla elever fått jobb innan studenten så det är väldigt lyckat på det sättet. Det sista på vårterminen jobbar de för fullt. De mognar som människor och lär sig företagskultur, erfar Göran Freed.

Rektor Peyman Vahedi lanserade konceptet 2013, politikerna nappade och detta gav utbildningen en injektion. 2014 kom en lagändring som gjorde det möjligt att företag tog gymnasieelever som lärlingsanställda och därmed fördes konceptet med företagsförlagd utbildning ett steg vidare. Han understryker vikten av det politiska stödet och vad lokala näringslivet ställt upp med.

– Det är ingredienser i kombination med skolans personal som möjliggjort framgångskonceptet. Vi har skapat förbättrade förutsättningar för hundratals elevers liv genom detta.

Kiflom Mihreteab Hagos trivs bra med företag och personal och har ofta hoppat in och jobbat extra på lov. Förhoppningen är att efter skolan få en tills vidare-anställning. Möjligheten är god. Ådalsskolan och Nordhyraulic är nu inne på det fjärde året av samarbete och kan räkna in två elever som fått anställning.

– Samarbetet är viktigt för oss och vår viktigaste rekryteringsbas. Till exempel är det jättesvårt att hitta CNC-operatörer, förklarar Lars Hallin.

Vandring med dialog på Hornöberget

NYADAL. NYADAL. När Lilla Höga Kusten-leden invigs den 4 juni passar Kramfors kommun på att arrangera en vandringsdialog. Deltagarna kan välja vandringssällskap med en politiker eller...

Nytt krav på kastrering

LÄNET Jordbruksverket skärper kraven på kattägare. De kattägare som låter sina katter gå ute blir nu skyldiga att kastrera sin katt, eller på annat sätt hindra att katten förökar...

Fritt att resa inom Sverige – om man följer restriktionerna

SVERIGE Det är fritt att resa inom landet från den 13 juni, om man är symptomfri och följer övriga restriktioner som fortfarande gäller. Det meddelade statsminister Stefan...

Vårdpersonal i Sollefteå belönas med gåva

SOLLEFTEÅ Sollefteås kommunanställda har lägst snittlön i länet - men nu får personal inom vård och omsorg en gåva värd 500 kronor per månadsanställd, efter beslut i...

En konstnärlig rastplats i Nordingrå återställd

NORDINGRÅ Efter en omfattande restaurering har Anders Åbergs konstverk återinstallerats vid den natursköna rastplatsen i Järestakorsningen.

Susanne Öberg på ny post

BOLLSTABRUK Från regionchef för Lantbrukarnas riksförbund till ordförande för distriktsidrottsförbundet RF-Sisu Västernorrland för Susanne Öberg. Där blir hon första kvinnan som...
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport