Onsdag 8 april 2020

Nordsverige

Sandra Bergman Bylund är tjänsteledig för att ta hand om en ettårig flicka som hunnit fira både sin första jul och födelsedag i det livfulla och harmoniska familjehemmet i byn Öden utanför Ullånger. Uppdraget är enormt givande och förhoppningen är att fler ska våga ta det avgörande steget. Utan annan vinning än att vilja göra skillnad. Foto: SUSANNHE MELIN

Kärleken räcker till fler

Kärleken till barn och en grundmurad inställning att man ska vara hjälpsam fick Sandra Bergman Bylund att bli familjehem. Nu är hon tjänsteledig för att ta hand om en liten flicka som behöver en trygg och stabil tillvaro.
– Vi får vara med på en fantastiskt utvecklande resa!

ULLÅNGER · Published mar 1, 2020 at 06:15

Nedbäddad i vagnen rullas flickebarnet ut på furstukvisten till den rymliga villan i byn Öden.

– Skönt när de kan sova utomhus i friska luften, viskar Sandra Bergman Bylund och drar försiktigt igen ytterdörren.

Hon vet vad hon pratar om. Familjen har sex barn sedan tidigare i åldrarna fem till 14 år och Sandra har just kommit tillbaka efter morgonens snabbutryckning, ett par handskar dottern behövde för skolutflykten.

Snabba puckar var det också när det stod klart att deras första familjehemsplacerade barn skulle komma. Vid det laget hade Sandra och maken Markus utretts efter konstens alla regler och slutligen godkänts.

För att skapa de bästa förutsättningarna för en lyckad placering är det viktigt att varje familj är noga utredd, väl förberedd och omsorgsfullt utvald för det ansvarsfulla uppdraget. Socialtjänsten vill också prata med barn som bor i familjen.

– Idén hade legat och grott länge för det gör mig så otroligt ont när barn far illa. Vi pratade mycket med barnen först och de har tagit med våra värderingar, att man ska hjälpa andra. Annars hade de inte mycket funderingar och pratade mer om att flytta ihop i rummen för att bereda plats, fantastsikt!

Svärföräldrarna kör hjälpsändningar till Ukraina, Sandras mamma hade dagbarn och det är syskontätt på bådas sidor. Barn har alltid prioriterats högt och förutan egen vinning.

Beröm strösslas över den nya familjehemsorganisationen som verkligen lyckats matcha en specifik familj med ett visst barn. Stödet från socialtjänsten och organisationen har varit ovärderligt.

Hur länge flickan blir kvar vet ingen, det kan vara allt från några månader eller år. Målet är en återförening med egna familjen. Vid kontakten med de biologiska föräldrarna ses man på en neutral plats där socialtjänsten också deltar.

Knytet i barnvagnen har inte bara fått en extra familj. Hela släkten är engagerad och gör ingen som helst skillnad på barnen. Grannpojken grät och inte ville följa med till fjälls, för han ville inte lämna sin nya ettåriga kompis tvärs över gården.

Kan man bli för fäst vid ett barn till låns?

– Det är min största utmaning och som jag som vuxen får hantera och bli ledsen men bättre det än att vara distanserad. Man måste våga ta ansvar för att en överlämning ska ske successivt.

Sandras chefer på Scim Display i Docksta har varit förstående, peppat och välkomnar henne tillbaka i augusti när tjänsteledigheten är slut.

– Jag hoppas verkligen fler vågar ta steget, man ger mycket men får mer tillbaka.

Den som vill tjäna pengar ska göra något annat. Familjehemmet får ett arvode som ser olika ut och en omkostnadsersättning för att täcka nödvändiga utgifter uppdraget kan medföra.

I Sandras fall hade de hunnit gjort sig av med barnvagnar, skötbord och annat som hör de yngsta småbarnsåren till. Utrustning har införskaffats på nytt och i föräldrarnas sovrum tronar spjälsängen.

Äldre får pausa träningskort

KRAMFORS Alla över 70 år erbjuds att pausa sina tränings- och badkort på Bollstahallen och Ådalshallen. – Det är första gången vi gör så här och anledningen är...

Alla flygningar pausas

PRÄSTMON Alla flygningar på Höga Kusten Airport stoppas till följd av coronaviruset. – Trafikverket och flygbolaget Ampola har bestämt att det blir ett uppehåll på 30 dagar,...

Skola i digital framkant

KRAMFORS Ådalsskolan var tidigt ute med fjärrundervisning som landets gymnasieskolor sedan ett par veckor bedriver. Utbildningsminister Anna Ekström (S) har varit på digitalt...