Torsdag 23 maj 2019

Nordsverige

Jubilerande kör bjuder på konsert

Forskningen visar att körsång är friskvård. Att det verkligen stämmer bevisar Svanökören som firar 75-årsjubileum i år. Nu repeteras det för fullt inför den traditionella adventskonserten 1 december i Gudmundrå kyrka.

KRAMFORS · Published dec 1, 2018 at 11:15

I år uppträder kören tillsammans med flera av regionens framstående musiker. Eller vad sägs om den hyllade folkmusikgruppen Duo Vox, kontrabasisten Erik Eurenius samt pianisten och kapellmästaren HansOlov Furberg.

– Det är fantastiskt stimulerande att få körens gensvar och se entusiasmen tändas. Vissa medlemmar har varit med större delen av sina liv och det är verkligen häftigt, tycker dirigenten David Saulesco.

Kören bildades 1943 av ABF och bestod i början av arbetare från fabriken. Intresset växte snabbt i takt med sångarnas förkovran och framträdanden på valborg och första maj. Under ledning av Ralph Nordlander blev kören känd i hela landet genom samarbeten med artister som Lasse Lönndahl, Roger Pontare och Povel Ramel.

Mansrösterna har tystnat i kören och numera är det bara damer som sjunger.

Däribland Jutta Zeilon som berättar att man ger en extra föreställning för asylsökande och nyanlända.

– Genom att inte bara lyssna på utan också få lära sig och sjunga med i våra härliga julsånger kan vi välkomna fler i den musikaliska gemenskapen, förklarar hon.

– Alla som vill höra underbara klassiska julsånger kommer att få sitt lystmäte. Dessutom bjuder vi på nya unika inslag. Fantastiska Duo Vox kommer att framföra "Stilla natt" på junselemål, inflikar dirigenten.

Den 9 december är det konsert på Sambiblioteket.

Ministern nöjd med länet

SOLLEFTEÅ Det är bra med ett samarbete över blockgränserna. Även om man måste kompromissa och inte får igenom all sig poltik. Det anser landsbygdsminister Jennie Nilsson som...