Söndag 16 juni 2019

Nordsverige

Hundraåring som tänker nytt

Anrika Nordsverige grundades som tredagarstidning i Sollefteå 1919 på initiativ av centerrörelsen som inte tyckte de fick tillräcklig uppmärksamhet i riksmedia. Mellan 1947-1964 var Nordsverige en sexdagarstidning och under en längre tid det dominerande husorganet i området. Från 1965 och fram till nu är det en veckotidning och som firar stolta 100 år.

SOLLEFTEÅ · Published jan 3, 2019 at 13:00

När Sandöbron invigdes under pompa och ståt den 16 juli 1943 deltog fyra lokaltidningar. Däribland Nordsverige som är den enda kvarvarande lokaltidningen av dessa i dag.

Hildon Mattsson var Nordsveriges chefredaktör i närmare ett kvarts sekel. Bondpojken från Nordingrå lämnade hembyn och blev partiombudsman inom centerrörelsen i Ångermanland.

Efter nio år som partiombudsman i Sollefteå blev han tillfrågad av dåvarande partiledaren Gunnar Hedlund, tillika ordförande för Nordsverige, om han ville byta jobb. Uppdraget som chefredaktör bestod bland annat av att leda förvandlingen av Nordsverige från dags- till veckotidning. Inte i sin vildaste fantasi hade han kunnat föreställt sig hur tung arbetsbördan skulle bli.

Som ansvarig utgivare hade Hildon endast ett koppel frilansskribenter att förlita sig på, där han satt som spindeln i nätet i Nordsverigehuset i Sollefteå. Det var lite grann som att sy ihop ett lapptäcke när texter nedknackade på skrivmaskin och bilder skulle måttas och sedan postas till pressarna i Örnsköldsvik. En enorm skillnad mot dagens datorsamhälle.

Helgjobb var oundvikligt, stressen mördande och familjen blev åtsidosatt. Men Hildon var som en outtröttlig arbetshäst och villig att lägga otaliga extratimmar på att få ihop tidningen. Uppskattade möten med alla människor och fann inte minst samtalen med Thorbjörn Fälldin intressanta. Efter överenskommelsen mellan Gunnar Hedlund (C) och Gunnar Sträng (S) om införandet av presstöd i början av 1970-talet fick Nordsverige resurser att anställa en fast reporter. Glansdagar skulle komma och gå. 1999 uppstod en akut ekonomisk kris. Räddningen blev Västerbottningen som förvärvade Nordsverige. Västerbottningen hade startats 1979 av ett gäng glada amatörer med framför allt centerpartister som drivande krafter. Utgångspunkten var den samma som Nordsveriges- att beskriva landsbygden som dagstidningarna lämnat åt sitt öde.

Med tiden har det blivit fyra tidningar totalt som ges ut av Tidningar i Norr AB med huvudkontor i Umeå: Västerbottningen, Mellanbygden och Lokaltidningen i Västerbotten samt Nordsverige i Västernorrland. Företaget har under hösten genomfört en kraftfull satsning med att ta steget ut på webben, med fyra tidningar som har daglig publicering och fortsatt endagarsutgivning i pappersformat.

Nordsverige

  • Nordsverige startades som tredagarstidning 1919 av centerrörelsen. Pressens ointresse för landsbygden var den tändande gnistan.
  • Mellan 1947-1964 var Nordsverige en sexdagarstidning och det dominerande husorganet under en längre tid i området. Hildon Mattsson var chefredaktören som skulle leda förvandlingen av Nordsverige från dags- till veckotidning.
  • Nordsverige ingår i dag i tidningskoncernen Tidningar i Norr AB med huvudkontor i Umeå och som ger ut fyra prenumererade tidningar: Västerbottningen, Lokaltidningen, Mellanbygden i Västerbotten samt Nordsverige i Västernorrland. Den samlade upplagan är 12 500 prenumeranter varav Nordsverige har 3 165 stycken.

Vill bygga bredbandsbullerbyar

SOLLEFTEÅ Nu vill det kommunala bostadsbolaget Solatum i Sollefteå satsa på moderna attraktiva bostäder för de som bor på landet. Detta i projektet Bredbandsbullerbyar. Bland...