Onsdag 19 februari 2020

Nordsverige

Högakusten-stipendiat inspireras av nystarter

Årets Högakusten-stipendiat Cecilia Hultman lever sitt liv som längs en resa och med Volvon som hem. Om hon känner sig rotlös?
– Nej, jag tänker på rötter som fötter och de behöver inte stå i samma kruka.
Kringflackandet är snarast en vitaliserande styrka.

KRAMFORS · Published aug 31, 2019 at 06:15

Stipendiet består av ett kontantbidrag på 10 000 kronor samt ett par veckors lång vistelse i Höga kusten. Cecilia Hultman arbetar mycket med teckning, text och installationer. Ord som rytm och rumsliga förlängningar av det visuella.

För sin vistelse i världsarvet valde hon Högbonden.

– Jag har bott på olika platser under olika omständigheter men aldrig på en ö. Fastän jag kommer från Sundsvall hade jag aldrig tidigare varit på Högbonden. Det blev inget tecknande men jag har skrivit mycket i min röda anteckningsbok. Det blir tydligt hur mycket annat som hör ihop när man landar, reflekterar hon.

Omgiven av Bottenhavets brusande vågor fick hon uppfinna egna rutiner trots att allt ändrades varje dag med nya människor som kom och åkte. De flesta besökarna stannar ett dygn, för att vila, medan Cecilia hade två veckors obruten tid och inget annat som pockade på uppmärksamhet förutom fokus på egna arbetet.

Kvällarna minns hon som ”lugna och koncentrerade” och på dagarna tog hon på sig att hälsa de som kom med Ulvöfärjan välkomna och kunde samtiidigt upplysa om att liften för varor fungerar. Själv gick hon uppför den branta stigen med full packning.

Dessutom hjälpte hon till att servera och diska, ett effektivt sätt att få utlopp för inneboende energi och med spännande möten som extra bonus.

Utbildningen är gedigen med Konstfack som bas men hon har även studerat grafisk design på Mittuniversitetet . Vid institutionen för jämställdhet i Göteborg har hon gjort en utsmyckning i form av skulpturala teckningsverk och i Kiruna en skapelse som relaterar till gruvan och naturen.

Hon är ansvarig för många utställningar och blivit tilldelad ett flertal stipendier genom artist in residence runt om i Norden och i norra Europa. Förra året gav hon ut en artiskbook i Norge.

Bilen är som nämnts hennes tillfälliga hem och bakluckan har blivit ett avgörande mått för såväl bohag som diverse material till utställningsbyggen. I bilen har hon alltid med sig en gammal skrivmaskin.

Tack vare åtstramningar kan hon livnära sig på konsten, lägenheten i Härnösand hyrs ut till en Norrdans-dansare och själv brukar hon få bo hos kollegor när det bär av utomlands.

När stipendiet utdelades i konsthallen framhöll kommunalrådet Jan Sahlén (S) att kulturen är en av nycklarna till Kramfors utveckling. Och att stipendiet är en viktig del i detta.

Juryns motivering

  • Cecilia Hultman jobbar med teckning och installation som att de två medierna har smält samman till ett. Teckningarna ger upphov till finstämda konstruktioner där det tvådimensionella möter det tredimensionella med en stark känsla för rumslighet och form. Verken är poetiska, undersökande och har en stor skärpa och exakthet.

Ny mässa för seniorer planeras

BOLLSTABRUK För andra gången planeras det för en seniormässa på Bollsta Folkets hus. – Första gången var så bra och det kom en hel del och därför vill göra en ny, säger...

Stenhårt jobb för en egen motorgård på Vallen

KRAMFORS Parkeringsplatser är ofta samlingsplatser för många unga med motorintresse. Det har i vissa fall inneburit konflikter med butiker och privatpersoner. Nu jobbar Höga...

Omtag för skolorna - satsar på skola i Långviksmon

ÖRNSKÖLDSVIK - LÅNGVIKSMON Ett rejält omtag och förslaget att bygga en ny skola i Långviksmon. Den vändningen gör socialdemokraterna i Örnsköldsvik. – Det är vår största nyhet i...

Sonja lotsar till finansiering

SOLLEFTEÅ Sonja Granberg-Olofsson är ny näringslivsutvecklare i Sollefteå kommun, med ett alldeles speciellt uppdrag: – Jag ska arbeta med att hitta finansiering till företag,...

Prästen lämnar sin tjänst

KRAMFORS Sven Alberius, kyrkoherde i Kramfors pastorat, lämnar 1 juli sin tjänst. –Jag hade gärna fortsatt ett år till om förutsättningarna varit annorlunda, säger han. – Men...

Fiskeodlingar lägger ner

MJÄLLOM Efter 40 år läggs fiskeodlingarna i Mjällomsviken/Omnefjärden ner. Mark- och miljödomstolen avråder från odling med hänvisning till att det inte är lämpligt ur...