Fredag 14 augusti 2020

Nordsverige

Hjördis går mot nya livsmål

Att sprida goda nyheter, tala väl om Kramfors och vara välkomnande. Det är kärnan i ambassadörsnätverket som växer så det knakar. Framgångsprojektet startade i liten skala av näringslivsutvecklaren Hjördis Åsander. Vid årsskiftet går hon i pension och tillvaron fylls med annat men engagemanget för hembygden fortsätter med oförminskad styrka.

KRAMFORS · Published nov 29, 2019 at 13:45

Det var 2013 som Hjördis och hennes dåvarande kollega Ann-Kristin Lediderud fick den strålande idén att köra igång ett nätverk av människor som allmänt brann för Kramfors och gärna spred sina positiva tankar.

Först ut var taxichaufförer. En yrkesgrupp som dagligen träffar folk och kan kommunen, utan och innan.

– Hela tiden har det funnits en välvilja bland taxifolket som sedan spridit sig till övriga. Handlare, frisörer...ja alla typer av yrken finns med i nätverket men även privatpersoner och kommunanställda, berättar Hjördis Åsander glatt.

Medlemsregistret tickar på och med företagarna Abbe och Teresa Johansson sprängdes 250-gränsen. Andra kändisar som finns med är Sandra Näslund och Magdalena Forsberg. Alla som är med får information om vad som är på gång i kommunen och inbjudningar till möten ofta förlagda på olika företag.

– Vi har fått lära oss städa, hur man driver hotell och djupdykt i whiskyvärlden. Det är verkligen roligt att få upptäcka nya verksamheter och få en inblick i företagarnas vardag. Besöken skapar förståelde för varandra. Jag är stolt över att Kramfors har så många fina företag och vissa som är ute på den internationella marknaden.

2015 införlivades arbetet i projektet "Framtidsbygget-en hel kommun" som ökat kunskapen om betydelsen av attityder, attraktiva boendemöjligheter och ett gott företagsklimat.

Kramfors är onekligen företagstätt. 2 000 stycken i en kommun med 18 000 invånare. Hur många av dessa Hjördis besök går nog knappt ens att uppskatta, men många är det och saknaden när hon slutar på näringslivsavdelningen lär bli ömsesidig.

– Jag är väldigt nöjd med det jag fått göra och kommer sakna kollegorna förstås. Jag hade velat på och funderade på när jag skulle sluta men nu när beslutet är fattat känns det bra, förklarar hon som obegripligt nog fyller 65 år nästa gång.

Pensionärstillvaron kommer att kryddas med mer umgänge med musikerkärleken Anders Högström, barn och barnbarn. Bor gör hon i Nyhamn i ett anrikt hus med vederkvickande utsikt över älven och en ständigt föränderlig vy hon bara älskar, ibland skummande vågor och ibland helt spegelblankt- det är ren och skär lycka!

Snön är efterlängtad hos den här skidfrälsta flitmyran vars rötter återfinns i Jämtland där julen firas och tomten traditionsenligt får sin grötskål utställd och julotta på det. Hela julkittet och tomtar i varje vrå, ute och inne.

– När våren kommer hittar jag alltid en kvarglömd tomte i trädgården fnissar hon.

Fler vill bo i Höga Kusten

KRAMFORS Fullsatta husvisningar men uppdelade på flera timmar, för att kunna hålla tillräckligt avstånd. Höga Kustens Fastighetsmäklare har haft ett bättre år än man kunnat...

Vill rädda kvar skolans flygel

BOLLSTABRUK Efter beslutet att Ytterlännäs högstadieskola lägger ner i Bollstabruk vill intresseföreningen rädda kvar flygeln som sedan 1965 stått i skolmatsalen. Men kommunchef...

Daniel förvaltar Sollefteå kommuns skogsområden

SOLLEFTEÅ Medborgarna i Sollefteå är - via kommunen - skogsägare. Runt 7 400 hektar produktiv skogsmark finns i kommunens ägo - och den förvaltas av Daniel Ågren som den 27 april...

Fokus på minoritetslagen

KRAMFORS Nu har Kramfors kommun tagit fram förslag till en riktlinje för arbetet med att uppfylla minoritetslagen. Kommuninvånarna uppmuntras att komma med synpunkter.

Ikonisk bro blir ett turistnav

NYADAL Ziplinebana under Högakustenbron och en glasad hiss upp till pylonens topp är bara några exempel på idéer hotellägaren Mats Löfroth vill genomföra i Nyadal. I höst drar en...