Torsdag 13 maj 2021

Nordsverige

Hjördis går mot nya livsmål

Att sprida goda nyheter, tala väl om Kramfors och vara välkomnande. Det är kärnan i ambassadörsnätverket som växer så det knakar. Framgångsprojektet startade i liten skala av näringslivsutvecklaren Hjördis Åsander. Vid årsskiftet går hon i pension och tillvaron fylls med annat men engagemanget för hembygden fortsätter med oförminskad styrka.

KRAMFORS · Published nov 29, 2019 at 13:45

Det var 2013 som Hjördis och hennes dåvarande kollega Ann-Kristin Lediderud fick den strålande idén att köra igång ett nätverk av människor som allmänt brann för Kramfors och gärna spred sina positiva tankar.

Först ut var taxichaufförer. En yrkesgrupp som dagligen träffar folk och kan kommunen, utan och innan.

– Hela tiden har det funnits en välvilja bland taxifolket som sedan spridit sig till övriga. Handlare, frisörer...ja alla typer av yrken finns med i nätverket men även privatpersoner och kommunanställda, berättar Hjördis Åsander glatt.

Medlemsregistret tickar på och med företagarna Abbe och Teresa Johansson sprängdes 250-gränsen. Andra kändisar som finns med är Sandra Näslund och Magdalena Forsberg. Alla som är med får information om vad som är på gång i kommunen och inbjudningar till möten ofta förlagda på olika företag.

– Vi har fått lära oss städa, hur man driver hotell och djupdykt i whiskyvärlden. Det är verkligen roligt att få upptäcka nya verksamheter och få en inblick i företagarnas vardag. Besöken skapar förståelde för varandra. Jag är stolt över att Kramfors har så många fina företag och vissa som är ute på den internationella marknaden.

2015 införlivades arbetet i projektet "Framtidsbygget-en hel kommun" som ökat kunskapen om betydelsen av attityder, attraktiva boendemöjligheter och ett gott företagsklimat.

Kramfors är onekligen företagstätt. 2 000 stycken i en kommun med 18 000 invånare. Hur många av dessa Hjördis besök går nog knappt ens att uppskatta, men många är det och saknaden när hon slutar på näringslivsavdelningen lär bli ömsesidig.

– Jag är väldigt nöjd med det jag fått göra och kommer sakna kollegorna förstås. Jag hade velat på och funderade på när jag skulle sluta men nu när beslutet är fattat känns det bra, förklarar hon som obegripligt nog fyller 65 år nästa gång.

Pensionärstillvaron kommer att kryddas med mer umgänge med musikerkärleken Anders Högström, barn och barnbarn. Bor gör hon i Nyhamn i ett anrikt hus med vederkvickande utsikt över älven och en ständigt föränderlig vy hon bara älskar, ibland skummande vågor och ibland helt spegelblankt- det är ren och skär lycka!

Snön är efterlängtad hos den här skidfrälsta flitmyran vars rötter återfinns i Jämtland där julen firas och tomten traditionsenligt får sin grötskål utställd och julotta på det. Hela julkittet och tomtar i varje vrå, ute och inne.

– När våren kommer hittar jag alltid en kvarglömd tomte i trädgården fnissar hon.

Fler nyheter från Kramfors och Ångermanland

Fortfarande eko av skotten i Ådalen

KRAMFORS Ådalen 31 var en viktig händelse och en tid av mycket motsättningar i samhället. Dramatiken och att militären sköt mot demonstrerande arbetare gav eko runt om i Europa...
Nordsverige rekommenderar

Rösträtt en grund för demokrati

SVERIGE En grundtanke med demokrati är att medborgarna ska ha en möjlighet att vara med och tycka till. Därav är den kvinnliga rösträtten en viktig del i en demokrati.

Vindkraftbolagen ger svar

Sollefteå Vindkraftbolagen Wpd och Eolus har i en skrivelse till kommunen besvarat några frågor som uppstått med anledning av att bolagen ansökt om att få bygga högre, men färre,...

Klart att vandra historisk väg

KRAMFORS Sverige förändrades i grunden den 14 maj 1931 när en katastrof inträffade i Ådalen. Tusentals demonstranter tågade i protest mot lönesänkningar och strejkbryteri. Nu går...

Få hämtar borttappade föremål hos polisen

KRAMFORS Det som göms i snö kommer fram i tö. Upphittade nycklar av alla de slag inlämnas till polisen-men långt i från alla blir uthämtade. – Man kanske inte tänker på det men...
Sport