Onsdag 2 december 2020

Nordsverige

Hemdagars istället för femdagars

När den stora orienteringstävlingen O-ringen, som går av stapeln i Uppsala och som brukar kallas för Femdagars i år blev inställd, ställde orienterarna i Kramfors om. Lennart Korén och Monica Sjöberg arrangerar istället en Hemdagarstävling.

Kramfors · Published jul 23, 2020 at 06:15

1978 Orienterade Lennart för första gång på O-ringen i Uppsala. I år är det första året sedan dess som han missar denna årets höjdpunkt, som han kallar det. Detta på grund av coronapandemin.

Istället arrangerar han och dottern Monica en orienteringstävling på hemmaplan för människor som bor eller har sommarstuga i Kramforsområdet. Planerna på Hemdagars började smidas för några veckor sedan.

Hemdagars går av stapeln under fem dagar, måndag-fredag vecka 30 i Herrskog, Sandö och Svanö. Under måndagen startade 49 personer. Det finns tre olika banor i olika svårighetsgrad, och den slutgiltiga prisutdelningen sker under fredagen. Den som har varit med under alla dagarna och på samma svårighetsgrad under alla starter är med om att tävla om totalvinsten för hela Hemdagarstävlingen.

O-ringen brukar vara en årlig tradition för orienterare i Kramfors, och ungefär fem medlemmar från orienteringsklubben Branten åker årligen dit. Då brukar de umgås mycket och bo tillsammans. Men Även Hemdagars är ett socialt evenemang.

– Det är fint att se, familjer satt och fikade här utomhus efter tävlingarna, säger Monica.

Nästa år, hoppas arrangörerna Lennart och Monica att de inte kommer att arrangera någon Hemdagarstävling i Kramfors.

– Nä, då är vi i Uppsala på O-ringen!

Fler nyheter från Kramfors och Ångermanland

Stöd till ideella föreningar

KRAMFORS Ett tillfälligt stöd har inrättats för ideella föreningar i Kramfors att söka under coronapandemin. Kommunstyrelsen har fattat beslutet då många föreningar drabbas...

Samlat grepp mot droghandel

KRAMFORS Problemet med droger och alkohol har ökat i Kramfors centrum. Kommunen tar nu ett gemensamt krafttag med bland annat polis och räddningstjänst för att råda bot på...
Nordsverige rekommenderar

Även de yngre behöver vård

LÄNET Det är inte bara äldre som behöver sjukhusvård för covid-19. Just nu vårdas även unga vuxna för sjukdomen i Västernorrland. Det framkom när Region Västernorrland höll...

Kajsa Kavats julmarknad inställd

RAMSELE Det blir ingen Kajsa Kavats julmarknad i Ramsele i år, på grund av coronapandemin. – Vi har kollat med Folkhälsomyndigheten, säger Jan Brorsson, kanslist i Ramsele IK som...

Upprörs över höjd kyrkoskatt

KRAMFORS Kyrkoavgiften höjs i Kramfors pastorat. Och detta bara dagar efter sista dagen för utträde ur Svenska kyrkan, vilket upprör Per-Henrik Bodin, medlem i Styrnäs församling.
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport