Måndag 22 juli 2019

Nordsverige

Hästar är Ann-Kristines livlina

Hästar är experter på att trösta och hjälpa. Om vi är lyhörda och samarbetar hjälper de oss att må bättre.
– Hästarna stöttade mig när jag var som sämst, säger Ann-Kristine Berlin Lundin vars ovanliga genetiska sjukdom begränsar rörligheten.

DOCKSTA · Published apr 3, 2019 at 14:15

Livet kan vara svårt ibland. Man kan bli sjuk eller råka ut för något som kan vara tufft eller jobbigt att hantera. Då kan man behöva lite extra hjälp för att hitta kraft och styrka igen.

För tre år sedan fick Ann-Kristine Berlin Lundin i Norrgällsta diagnosen Ehlers-Danlos syndrom, EDS. Det är en grupp ärftliga sjukdomar som orsakas av bindvävsförändringar och påverkar leder hud, blodkärl samt inre organ.

– Det var trots allt en lättnad att få diagnosen för jag kände ju att något var fel. Nu vet jag varför jag blev så trött fastän jag motionerade mycket.

Ann-Kristine kör sin elmoped längs genomfartsvägen i Docksta och på håll ser det ut som om hon håller en hund i koppel. Men det är minishetlandhästen Tjäder och framför dem skrittar nordsvenska travaren Mulle med elvaåriga Hedvig Näslund-Bretz på ryggen. De båda hästarna är 19 respektive 24 år, trogna följeslagare som Hedvig och andra bybor hjälper Ann-Kristine att sköta.

– Tänkt att det finns så fantastiskt snälla människor som ställer upp. Och själv försöker jag se möjligheter, fungerar det inte får man ändra på något annat.

Tidigare kunde hon rida veckans alla dagar, promenera obehindrat en mil, köra bil och jobbade som sjuksköterska. 2015 bröt hon ryggen, låg nedsövd i respirator och fick blodförgifftning. Det var då sjukdomen uppdagades och livet tog en helt annan vändning.

I dag rider hon ungefär en gång i veckan och har på så vis fått tillbaka bålbalansen. På hästryggen känner hon sig som alla andra, "hästarna ser inte mitt handikapp".

– Galoppen ersätter joggningen. Hela tiden är det en kamp som går mot väggen men jag ger mig inte utan ska ha kvar hästarna. Ridningen är guldkanten!

Storsatsning på turism i Junsele

JUNSELE Nu satsas närmare 16 miljoner för att förbättra turismen i Västra. Denna gång är utgångspunkten Junsele.