Söndag 19 januari 2020

Nordsverige

Handelsbanken blir kvar i Kramfors

"Vi har inga planer på att lämna Kramfors!" Det säger Thomas Kassman, chef för Handelsbankens kontor i Kramfors. Det är ett välkommet och lugnande besked till Kramforsborna, som efter Swedbanks avisering om stängning börjat oroa sig för att även Handelsbanken ska försvinna.

KRAMFORS · Published jan 8, 2020 at 12:42

Nu flaggar också nya kommunalrådet Malin Sjöholm för att kommunen kan komma att bli framtida kund hos Handelsbanken. De blir i så fall bankens största kund.

– Lokal närvaro är något vi måste fundera över vid nästa upphandling av våra banktjänster, säger Malin.

– Det skulle vara bra om det går att få med det som ett kriterium. Då ligger bl.a Handelsbanken bra till. Lagen om offentlig upphandling går ju inte heller att frångå, påpekar hon.

Idag gör kommunen varje månad 2 600 löneutbetalningar på 41,5 mkr via Swedbank plus en mängd andra transaktioner. Bland annat görs förmedlingar på 20 mkr i månaden i form av försörjningsstöd, vårdnadsbidrag m.m.

Kommunens avtal med Swedbank har nyss börjat gälla och går ut om två år.  

– Vi tror på lokal närvaro, säger Thomas Kassman och pekar på att Handelsbanken  faktiskt har tre bankkontor i Kramfors kommun.

Förutom i Kramfors centrum är man verksam även i Ullånger och i Nordingrå. I Ullånger har man öppet tre dagar i veckan och i Nordingrå en dag i veckan. Sett över hela Norrland så har banken kontor i samtliga kommuner utom i en.

Sammanlagt rör det sig om 68 kontor, vilket torde vara mer än vad alla övriga banker har tillsammans. I Sverige har Handelsbanken närmare 400 kontor.

– När en konkurrent slår igen, som i det här fallet Swedbank, ser vi naturligtvis en möjlighet att öka underlaget. säger Thomas.

I Kramfors finns också Länsförsäkringar som har bankverksamhet  även i Sundsvall, Örnsköldsvik och i Härnösand.  Ansvarig för den verksamheten i Västernorrland är bankchef Svante Berggren, Härnösand.

– Det är svårt i dagsläget att bedöma vad effekterna av Swedbanks nedläggning i Kramfors blir, säger Svante Berggren och fortsätter.

– Vi funderar som bäst på vad det kan betyda för oss. Vi har nyanställt  en person som tillträder i mitten av februari och som skall arbeta med bland annat bankfrågor. Som det ser ut idag kommer vi att fortsätta med den delen av vår verksamhet.

När en konkurrent slår igen, som i det här fallet Swedbank, ser vi naturligtvis en möjlighet att öka underlaget.

Miljoner till flygplatser

KRAMFORS Höga Kusten airport får 9,1 miljoner kronor i statligt stöd som kompensation för det driftunderskott den nya flygskatten inneburit. – Ett välkommet och viktigt besked...

Miljoner för integration

LÄNET Kommuner som haft ett högt flyktingmottagande får extrapengar från regeringen. Totalt 80 miljoner kronorfördelas till drygt 40 kommuner. Pengarna delas ut till både Härnösand,...

Krogkontroll välkomnas

KRAMFORS Var tredje alkoholhandläggare i landet har utsatts för hot eller våld. I Malmö är de utrustade med skyddsväst när de är ute på uppdrag. Arbetsmiljön på krogarna i...