Torsdag 23 maj 2019

Nordsverige

Hållbart resande med cykling i fokus på torget

Trafikveckan är ett europeiskt alternativ för att underlätta och uppmuntra till klimatsmarta resor och transporter. I Kramfors kunde centrumflanörer testa elcykel och elbil.
– Kommunen har en handfull elcyklar i fordonspoolen och de är välanvända, konstaterar hållbarhetsutvecklaren Sofia Larsson.

KRAMFORS · Published okt 2, 2018 at 07:15

Elcykeln vänder sig till helt nya grupper som kanske aldrig cyklat förut. Det kan vara folk som väljer bort andrabilen och istället satsar på en eldriven hoj.

– Man kommer långa sträckor på kort tid och slipper komma fram svettig, fortsätter Sofia Larsson.

Upplevelsen kan jämföras med att ha konstant medvind även i uppförsbacke.

Patrick Brage är brandman och var med på torget för att visa upp sin smarta eldrivna lådcykel. En investering för 65 000 kronor men värd varje krona. Perfekt till att frakta både ungar och matkassar. Just flexibiliteten gillas skarpt.

– Jag köpte den mitt i vintern. Det var en utmaning, särskilt när det var så dåligt skottat. Alla dagar gick det inte att cykla när det var flera decimeter snö på cykelbanan. Men de dagarna var ändå förvånansvärt få, imponeras han.

Elcykeln tar honom smidigt till jobbet på brandstationen i Kramfors via den hårt trafikerade Riksväg 90. Bilar som kör fort är ett gissel och snöröjningen tycker han borde förbättras men tanke på budskapet att det är bra för både miljö och hälsa att cykla.

– När jag kommer fram till jobbet känner jag mig piggare av den friska luften. Och skönt att slippa sätta sig i en kall bil på vintern. Fyra fulla matkassar ryms i lådan. Men cykeln har ingen fjädring så man få passa sig om man fraktar ägg, det har gått sönder några stycken, erkänner han.

Att många faktiskt inser att det behövs en livsstilsförändring ur såväl klimat som hälsohänseende tycker han känns fint. Men fler borde ge cyklingen en chans. Anställda inom serviceyrken såsom hemtjänst och vaktmästeri tror han skulle passa ypperligt för cykel med låda där utrustning och verktyg får plats.

Länsborna åker för lite buss och för mycket bil. Det vill myndigheterna ändra på. 70 miljoner satsas på att utveckla kollektivtrafiken. Ledorden är snabbt, säkert och tillgängligt. Johan Geibe är resenärsvärd med kontrollansvar på Din Tur där mycket handlar om att anpassa efter behov.

– Det bästa med mitt jobb är mötet med människor. Generellt tycker jag att kollektivtrafiken fungerar bra.

Europeiska trafikantveckan

  • Upplysningskampanjen startade 2002 och genomförs varje år.
  • 2017 deltog 2526 städer i 50 europeiska länder och i Sverige deltog 65 kommuner vilket är något färre än 2016.
  • Temat för 2018 var ”Mobilitet på många sätt”.
  • Årets slogan var ”Variera dina resor”.

Ministern nöjd med länet

SOLLEFTEÅ Det är bra med ett samarbete över blockgränserna. Även om man måste kompromissa och inte får igenom all sig poltik. Det anser landsbygdsminister Jennie Nilsson som...